Virussmittan sprider sig nu snabbt bland fåglar och är troligen det största utbrottet i Europa.
– Smittspridningen av fågelinfluensa är fortsatt hög och vi har gjort väldigt mycket fynd av sjuka och döda fåglar, säger Agneta Karlsson Norström, veterinär på länsstyrelsen.
Dödligheten är hög bland de smittade fåglarna.
– Folk vill rädda fåglar och någon har simmat ut och tagit med sig en fågel hem. Det är det mest olämpliga man kan göra, säger Agneta Karlsson Norström.
Förutom att fåglarna med stor sannolikhet dör, finns det en liten risk att smittan kan spridas till människor.
– Skulle det vara så att man varit i närheten av en sjuk fågel och får symtom som influensa kan man för säkerhets skull ringa sjukvårdsupplysningen, rekommenderar Agneta Karlsson Norström och säger att man inte ska gå till vårdcentralen eller akuten innan.
Det är hittills ingen människa som smittats av fågelinfluensa i Sverige men det finns enstaka fall i andra länder. Däggdjur kan också smittas, exempelvis rävar och sälar.
Det här är det största utbrottet av fågelinfluensa bland vilda individer hittills och det är mest sjöfåglar som drabbats. Längs den gotländska västkusten har tusentals döda sillgrisslor och tordmular hittats, smittade av fågelinfluensa liksom en havsörn. Ett tiotal döda skarvar på ostkusten med samma symptom har skickats för analys, men fågelinfluensa är ännu inte bekräftad.
– Det är mycket skarv som dött längs Fårös kust. Vi ska skicka in fåglar under veckan för analys, säger Agneta Karlsson Norström.
Än så länge är det ingen tamfågelbesättning som drabbats av smittan i Sverige men i andra länder har den spridits där också. Jordbruksverket har inte meddelat några restriktioner. Det innebär att fjäderfän och andra fåglar i fångenskap får gå utomhus.
– Det man kan och måste göra är att skydda tamfågelbesättningar. Det innebär bland annat att du ska vara noga med handhygien och byta skor om du varit på stranden, säger Agneta Karlsson Norström.
Fågelinfluensa är mycket smittsamt men brukar avta när det blir varmare. Det är en oroande och ovanlig utveckling, enligt experter som TT pratat med.
– Jag vet inte varför smittan beter sig så här. Det får forskarna ta reda på, säger Agneta Karlsson Norström som konstaterar att sillgrisslekolonierna är stora och då kan smittan lättare få fäste.