Sju år efter nedläggningen – vill ha utbildningen igen

2019 blev det nej från Skolinspektionen, men efter påstötningar från åkerierna gör Gutegymnasiet nu ett nytt försök att få till en utbildning med transportinriktning på ön.

Öns förare av tunga fordon blir äldre och branschen behöver fyllas på med yngre förmågor, menar åkerierna.

Öns förare av tunga fordon blir äldre och branschen behöver fyllas på med yngre förmågor, menar åkerierna.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2024-03-06 12:35

Sedan sju år går det inte att utbilda sig till lastbilschaufför vid öns gymnasier och elever som velat det har hänvisats till utbildningar på fastlandet. 

Samtidigt blir de gotländska yrkesförarna inte yngre. I somras uppgav Magnus Lindby, ordförande för Gotlands åkeriförening och vd för Roma grus, att medelåldern numera ligger på 57 år. Föryngring och återväxt är en förutsättning för branschens överlevnad, underströk han vid tillfället.

Men när Gutegymnasiet för fem år sedan ansökte om att få bedriva utbildning med transportinriktning avslogs detta av Skolinspektionen, som menade en sådan satsning riskerar att locka för få sökande, vilket skulle leda till försämrad kvalitet – och på sikt nedläggning.

– Jag kan tycka att hela den här diskussionen kan bli lite konstig, säger Jerry Engström, vd för Guteskolan.

undefined
Om det kommer att gå vägen den här gången? Jerry Engström, vd för Guteskolan, vågar inte spekulera.
undefined
Det är inte första gången som Guteskolan ansöker om att få starta en utbildning med transportinriktning på sitt gymnasium.

– Vissa verkar tänka att detta skulle innebära konkurrens som påverkar fordonsprogrammet på Wisbygymnasiet negativt. Jag tror liksom inte att nödvändigtvis att det är maskinen som avgör valet av utbildning. De som vill bli chaufförer går nog snarare till fastlandet.

Några planer på att återinföra transportinriktningen på kommunala Wisbygymnasiet finns inte, meddelade gymnasie- och vuxenutbildningen förra året. Sedan dess har branschen uppvaktat Jerry Engström och friskolan som han är chef för.

– Vi har resonerat lite fram och tillbaka. Jag kan säga så här: Om det inte vore för att branschen bett om vår hjälp hade vi inte gjort det här. Man får komma ihåg att det handlar om en väldigt dyr utbildning, där vi är helt beroende av att branschen ställer upp med apl-platser (arbetsplatsförlagt lärande, reds anm) och annat. Här känner vi verkligen att vi har åkerierna i ryggen, så vi beslutade oss för att göra ett försök, igen, säger Guteskolans vd.

undefined
Öns förare av tunga fordon blir äldre och branschen behöver fyllas på med yngre förmågor, menar åkerierna.

Ja, det blev ju nej förra gången. Är förutsättningarna bättre nu?

– Den som det visste. Vi får helt enkelt vänta och se.

Av Guteskolans ansökan framgår att man tänker sig tolv utbildningsplatser per läsår, och att åkerierna gått med på att ställa sina lokaler och utrustning till förfogande.   

– Det är ett väldigt bra upplägg för ett yrkesprogram, att göra det tillsammans med branschen. Så jag ser med tillförsikt på detta, säger Jerry Engström.

Enligt honom väntas svar från Skolinspektionen till hösten. Planerad start för den nya utbildningen är 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!