Ska renovera 3 000 bostäder – berättar om hårda kampen

3 000 av Gotlandshems bostäder ska renoveras över en tioårsperiod, av en och samma byggentreprenör. Ett eftertraktat jobbtillfälle och de gotländska byggföretagen kommer få hård konkurrens från andra svenska bolag, men även utländska, menar Gotlandshems vd, Joakim Martell.

"Det finns ett så pass stort intresse som till viss del sträcker sig utanför Sveriges gränser", säger Joakim Martell, vd för Gotlandshem, om det stora renoveringsprojektet.

"Det finns ett så pass stort intresse som till viss del sträcker sig utanför Sveriges gränser", säger Joakim Martell, vd för Gotlandshem, om det stora renoveringsprojektet.

Foto: Henrik Lindstedt

Gotland2024-05-09 16:30

Gotlandshems renoveringsvåg förväntas dra igång under hösten, när kvarteret Castor i norra Visby och dess 228 lägenheter genomgår ett underhållsarbete. Castorprojektet är ett separat renoveringsprojekt som sedan ska vara vägledande för det som Gotlandshems vd, Joakim Martell, benämner som det "stora renoveringsprojektet".

– Då är det cirka 3 000 lägenheter som det handlar om, säger Joakim Martell.

Han berättar att den stora upphandlingen i praktiken kommer täcka allt renoveringsarbete som bostadsbolaget kommer göra de kommande tio åren. Ett arbete som Gotlandshem räknar med kommer att kosta cirka 3 miljarder kronor, och som kommer att skötas av en och samma entreprenör och utföras genom en så kallad samverkansentrepenad.

– Det är en arbetsmodell för att hantera större och mer komplexa arbeten. I stället för att göra 30 mindre upphandlingar med olika aktörer, så gör vi en stor med endast en aktör. Till skillnad från en klassisk upphandling så jobbar vi närmare med entreprenören till exempel genom att göra analysarbete tillsammans, hur vi ska arbeta, i vilken ordning och så vidare. Man nyttjar entreprenörens kompetens mer, säger Joakim Martell.

undefined
Projektets kostnad förväntas landa på cirka 3 miljarder kronor.

I en samverkansentrepenad används också en annan ersättningsform, berättar Joakim Martell:

– Man avtalar om en procentsats av självkostnadspriset, alltså vad det kostar att göra jobbet i form av material, arbetstid och så vidare, som entreprenören får i ett fast arvode. Entreprenörens vinst blir troligtvis mindre i det här fallet, men de får ett väldigt långt arbete med ett säkert kassaflöde och de kommer veta att de har jobb för sin personal i kanske åtta, nio eller tio år, säger han.

Joakim Martell menar att det tuffa läget på byggmarknaden gör renoveringsprojektet till ett eftertraktat jobbtillfälle för byggföretagen.

– De stora gotländska byggföretagen har redan visat intresse. Även andra stora byggbolag i Sverige har hört av sig, och även något utländskt som är aktivt i Sverige. Det finns ett så pass stort intresse som till viss del sträcker sig utanför Sveriges gränser, säger Joakim Martell.

Upphandlingen av det stora renoveringsprojektet är tänkt att starta efter sommaren och kommer troligtvis hålla på i cirka ett halvår, berättar Joakim Martell.

– Att göra en sådan här upphandling är inte bara att ringa runt utan det är en väldigt komplicerad process som kräver mycket byggkompetens och juridisk kompetens. Man kan se hela upphandlingen mer som en stor anställningsintervju än att vi bara skickar papper till varandra.

När den sedan är klar, hoppas han att renoveringsarbetet kan börja under våren eller sommaren 2025.

– Då kommer vi inleda med ett gäng fastigheter i norra Visby som är akut, och parallellt komma i gång med arbetet i Slite och Roma, där det också är akut. I norra Visby är det cirka 500–600 bostäder, i Slite nästan 300 och i Roma runt 100. Sen följer arbeten i först Hemse, sen Klintehamn, säger Joakim Martell som berättar att det även kommer ske mindre underhållsarbeten på övriga fastigheter som är i behov av det:

– Det kommer inte vara lika stora insatser då det akuta måste prioriteras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!