Det går nästan att ta på Joakim Martells förväntan där han står mellan 50-talshusen på Stjärngatan i norra Visby. Nyligen godkände Gotlandshems styrelse en totalrenovering av hela kvarteret, inklusive Siriusgatan och huset med Ica-butiken. Tak, stammar, kök och badrum ska bytas och elen effektiviseras.
Totalt är det 228 lägenheter i kvarteret Castor som ska renoveras. Men det stannar inte där.
– Vi har totalt 3 000 lägenheter som antingen måste renoveras nu eller som redan borde ha renoverats. Det här blir första steget, säger det kommunala bostadsbolagets vd Joakim Martell.
Tanken är att lärdomarna från Castorprojektet ska vara vägledande för resten av alla renoveringar. En av de krångligaste delarna som Joakim Martell hoppas ska klarna är evakueringen av de boende.
– Det är 228 hushåll, hur ska vi hantera den cirkusen? Tidigare har vi hyrt in oss på hotell, men nu är det nog billigare att vi bygger hotell, säger han.
Planen är att köpa in ett 20-tal bostadsmoduler som kan ställas upp i kvarteret, som sedan kan monteras ner och flyttas till nästa projekt.
Som boende i området, hur länge ska man förvänta sig att behöva flytta ut?
– Så kort tid som möjligt. Jag kan inte säga exakt, men hypotetiskt tänker vi att det kanske tar två veckor att riva ur stammar och sätta in nya, då är det den tiden de ska vara ute.
Joakim Martell hoppas att Castor-renoveringen kan dra igång hösten 2024 och att det är klart inom ungefär två år. Parallellt ska den stora renoveringen av resten av beståndet upphandlas i en så kallad samverkansentreprenad. Förhoppningen är att all renovering ska vara påbörjad inom de kommande tio åren.
Gotlandshems underhållsskuld har byggts upp under många år, enligt Joakim Martell på grund av för låga hyreshöjningar. På grund av det och inflationen valde Gotlandshem att inleda årets hyresförhandlingar på 17,53 procent.
Pengar kommer att behövas. Bara renoveringen av Castor beräknas kosta 300 miljoner kronor. Hela beståndets renovering kommer kosta runt 3 miljarder, beräknar han.
Men oavsett var hyresförhandlingarna landar ska Gotlandshem ha råd, enligt Joakim Martell.
– En del av det är att vi bygger nya lägenheter som vi ska försöka sälja som bostadsrätter. Vi kommer också behöva sälja en del av de fastigheter vi har redan. Den ena kategorin är de vi inte har råd att renovera själva, den andra är de vi skulle kunna få in rätt bra med pengar på. Det vi behåller när vi tagit oss över den här puckeln är sen i bra skick. Det som händer då är att kostnaderna för att förvalta fastigheterna sjunker kapitalt.
Efter norra Visby är Slite näst på tur. Sen följer i tur och ordning Roma, Hemse och sist Klintehamn. Parallellt kommer resten av fastigheterna i Visby och på de mindre orterna att renoveras.
När det kommer till 50-talshus är det ju många som är förtjusta i originaldetaljer i till exempel kök. Kommer ni i upphandlingen att ställa krav på att bevara vissa detaljer?
– Så långt det är ekonomiskt försvarbart. Vi har inget sådant om att det ska vara exakt 50-talsstuk, för jag bedömer att hyresgästerna inte riktigt är beredda att betala för det. När vi gör en sån här renovering gör vi ingen standardhöjning. Utan vi byter ut sådant som är för gammalt. Så det kommer inte bli någon större hyreshöjning, säger Joakim Martell.