Dömdes för grovt fornminnesbrott – måste betala halv miljon

En man på mellersta Gotland dömdes i november till villkorlig dom för grovt fornminnesbrott. Nu måste han dessutom betala drygt en halv miljon kronor för skadorna.

Gotland2024-04-26 05:00

Mannen dömdes i början av november för att ha skadat och schaktat bort stora delar av bland annat en gårdsbebyggelse från järnåldern (200–600-talet), med tillhörande gravfält, delar av stensträngar och fossil åkermark på sin fastighet. Andra delar har täckts över med sten-, grus- och jordmassor och det har också uppstått körskador.

Brottet bedömdes som grovt då det innebar mer eller mindre permanent förstörelse av en unik gårdsmiljö med mycket höga kulturhistoriska värden.

Mannen dömdes mot sitt nekande. Han medgav vissa åtgärder, men hävdade att de mesta skadorna uppstått innan han ägde fastigheten. Han dömdes till villkorlig dom och 13 300 kronor i dagsböter, samt att betala drygt 13 000 kronor av rättegångskostnaderna. 

Även länsstyrelsen hade ekonomiska anspråk, men tingsrätten beslutade att det skulle lyftas ut behandlas i ett särskilt tvistemål. Länsstyrelsen har yrkat en ersättning för kostnaderna att undersöka skadorna och återställa dem, totalt drygt 920 000 kronor. Efter förhandlingar har parterna enats om att mannen ska betala 557 000 kronor i ersättning.                                                                                                                                                                                                                        

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!