Vindkraftsbolaget OX2 planerar två nya parker med havsbaserade vindkraftverk utanför Gotland, Pleione och Ran. Nu har bolaget tagit fram animeringar som visar hur det kommer att se ut från land när vindkraftverken är på plats. Animeringarna har gjorts för att visa hur det ser ut både dag- och nattetid.
– Från vissa platser ser man parken Ran och man kommer att ana Pleione bakom Ran vid Slite, Östergarn och Furillen, vilka är de platser som ligger närmast, säger projektledaren Elina Cuéllar.
Däremot ligger vindkraftverken för långt ut till havs för att höras från Gotland menar Elina Cuéllar:
– Man kommer inte att höra dem alls, säger hon.
OX2 planerar totalt tre olika projekt med havsbaserad vindkraft utanför Gotland. Förutom projektet Aurora med 370 vindkraftverk 20 kilometer från Gotland och 30 kilometer från Öland vill bolaget även bygga vindparken Ran och energiparken Pleione öster om Gotland.
Pleione kommer att bestå av 52–70 vindkraftverk samt vätgasanläggningar på specifika plattformar eller på vindkraftverkens fundament och vindpark Ran kommer att bestå av 90–121 vindkraftverk. Hur många vindkraftverk som byggs i de två parkerna beror på vindkraftverkens storlek. De större vindkraftverken tar mer plats men har högre effekt, medan de mindre har lägre effekt men tar mindre plats.
De båda parkerna är lokaliserade mellan 12 och 37 kilometer öster om Gotland i Egentliga Östersjön.
Vindkraftverkens totalhöjd planeras att vara max 310 meter. De båda parkerna har en beräknad installerad effekt på cirka 2,8 Gigawattimmar och förväntas generera 13 Terrawattimmar energi per år, vilket motsvarar elanvändningen för upp emot 2,7 miljoner hushåll. Enligt planerna ska de båda parkerna vara i drift till år 2030.
Energiparken Pleione planeras i svensk ekonomisk zon medan vindparken Ran ska ligga på svenskt territoralvatten. De båda projekten är nu ute på samråd och allmänheten har till den 10 november på sig att komma in med synpunkter till OX2. Ett samrådsmöte har redan hållits i Slite där cirka 50 personer deltog.
OX2 jobbar, enligt Elina Cuéllar, med att utveckla naturpositiva vind- och solparker. I samband med storskalig vätgasproduktion i projektet Pleione tittar man även på möjligheten att syresätta Östersjön.
– Med elproduktion från Ran och Pleione kan det lokala näringslivet gynnas men också bidra till energiomställningen av den lokala industrin och sjöfarten, säger Elina Cuéllar.