Skogsägare förlorar rätt att klaga

Gotländska skogsägare kan inte längre begära att få registrering av nyckelbiotoper hävd. Registreringen går inte att överklaga.

Nyckelbiotop i Östergarn

Nyckelbiotop i Östergarn

Foto: Ulf Glimfalk/arkiv

Gotland2024-01-14 14:30

Som vi tidigare berättat finns det gott om nyckelbiotoper på Gotland. Nära 3 000 har registrerats under de 30 år som Skogsstyrelsen arbetat med inventeringen.

Flera skogsägare har begärt att få registreringen hävd, eftersom de anser att den påverkar möjligheten att bruka skogen. När Skogsstyrelsen sagt nej har de överklagat till domstol. De 45 domstolsärenden om nyckelbiotoper som avgjorts i landet har haft skiftande utslag, och för att få en vägledande dom överklagade Skogsstyrelsen ett av dem till Högsta förvaltningsdomstolen.

Nu slår Högsta förvaltningsdomstolen fast att registrering av nyckelbiotoper inte är beslut som går att överklaga, utan enbart en dokumentation som saknar rättsföljd.

Fem av öns skogsägare har tidigare begärt att få nyckelbiotoper avregistrerade. Skogsstyrelsen biföll tre. De två som fick avslag överklagade till förvaltningsrätten, som biföll båda. Det ena ärendet gällde fyra nyckelbiotoper på norra Gotland, varav de äldsta registrerades redan 1997. Det andra gällde åtta nyckelbiotoper på mellersta ön. De fyra äldsta registrerades 1995.

Efter att förvaltningslagen ändrades tillsattes en utredning om stärkt äganderätt för skogsägare. Skogsstyrelsen beslutade efter det att alla nyckelbiotoper som registrerats efter den 27 juni 2019 ska strykas, om skogsägarna begär det.

Skogsstyrelsen uppger att man nu behöver analysera domen. Exakt vilka följder domen får för de nyckelbiotoper som registrerats både före och efter 27 juni 2019 är för tidigt att ge besked om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!