Räddningstjänsten på Gotland är redo för markbränder

Det är för tillfället stor risk för mark- och gräsbränder på Gotland, men enligt räddningstjänstens insatsledare Henrik Johansson har man på Gotland god beredskap ifall olyckan skulle vara framme. "Bättre förberedda i dag än för några år sedan", säger han.

De två ombyggda bandvagnarna fungerar nu som terränggående brandbilar. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

De två ombyggda bandvagnarna fungerar nu som terränggående brandbilar. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2022-04-16 06:45

Det är säsong för gräs- och markbränder, och SMHI varnar var och varannan dag för att risken är stor för just detta på Gotland. Man uppmanar även till stor försiktighet vid eldning utomhus då en brand lätt kan spridas i det torra fjolårsgräset.

På räddningstjänsten på Gotland följer man årstiderna när det gäller vad man har lite extra beredskap för, och insatsledaren Henrik Johansson berättar att man sedan ett par veckor tillbaka är extra beredda på att snabbt rycka ut på bränder i skog och mark.

– I vintras hade vi extra beredskap för att utföra tung räddning av större fordon, men nu har vi lastat om de här stora lastbilarna med nya flak där det står två specialfordon för skogs- och markbränder. Det är två ombyggda bandvagnar som fungerar som terränggående brandbilar och som vi kan få ut material, slangar, personal och sådant i terrängen, säger Henrik Johansson.

undefined
Räddningstjänsten har specialfordon för gräs- och markbränder lastade på en lastbil under hela skogsbrandssäsongen för att kunna ta sig ut i terrängen och snabbt påbörja släckningsarbetet.

Utöver de förberedda terrängfordonen så berättar Henrik Johansson att man även har skickat några ur personalstyrkan på vidareutbildning när det gäller den här typen av bränder, samt att man även förbereder sig på skogsbrandssäsongen genom att prata med berörda parter.

– Vi har en väldigt bra dialog med Skogsstyrelsen och de instanser som har med skogsägare att göra. Utöver det för vi även samtal med lantbruket och ger dem råd om hur de kan tänka och samverka sinsemellan så att det finns tillgång till vattentankar, fordon och annat material om en brand skulle uppstå.

Den senaste stora skogsbranden på Gotland var branden i Vänge maj 2016 då totalt cirka 150 hektar skog förstördes. Enligt Henrik Johansson är den gotländska räddningstjänsten mer förberedd på en liknande situation i dag än man var då.

– Vi har mycket bättre ledningsstruktur, vi kan ute i fält få ut digitala kartor och vi kan se alla enheter och nästan varje brandman på en karta för att se var de befinner sig. Utöver det har vi även tillgång till drönare för att snabbt kunna lokalisera var i skogen det brinner.

Skulle en större brand bryta ut på Gotland igen finns även bra hjälp att få från fastlandet. På Skavsta flygplats står nämligen fyra skopande flygplan i beredskap under hela skogsbrandssäsongen.

– Det är en stor trygghet att veta att de står där och är redo, säger Henrik Johansson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!