Regionfullmäktige anslog i måndags en miljon kronor i extra anslag till föreningar. Då motiverades ökningen främst med att den höga inflationen gjort logi och resor dyrare.
Det behövs dock mer pengar. Med hänsyn till den aviserade höjningen med 30 procent av biljettpriset på färjorna beslutade regionstyrelsen under torsdagen i ett extrainsatt ärende att anslå ytterligare 1,5 miljoner kronor.
– Jag hoppas att det här täcker de ökade kostnaderna för hela nästa år, säger regionstyrelsens förste vice ordförande Andreas Unger (M).
För en klubb som Endre IF kan de höjda biljettpriserna öka kostnaderna med upp till 100 000 kronor.
– Vi behöver jobba på flera sätt för att kompensera den här kostnadsökningen, säger Karin Wennbo, klubbchef i Endre till Helagotland.se.
Färjetrafiken och biljettpriserna präglade regionstyrelsens sammanträde, där ledamöterna fick en genomgång av den senaste tidens aktiviteter med uppvaktning av riksdagens trafikutskott och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).
Vid uppvaktningen av infrastrukturministern diskuterades inte bara den aktuella prishöjningen, utan även kommande upphandling av färjetrafiken från 2027. Vid onsdagens sammanträde låg en utredning om transportsektorns klimatomställning på regionstyrelsens bord. Utredningen har bland annat förslag om att ”utveckla klimatkraven” i nästa upphandling av färjetrafik. För att klara omställningen utan ökade kostnader framhålls sänkt hastighet som ett alternativ. I sitt remissvar säger regionstyrelsen att en lösning med långsammare överfarter är helt oacceptabel. Regionen förordar i stället en innovationsdriven upphandling där ny teknik kan bidra till sänkta utsläpp.