Gotlands största arrangemang Medeltidsveckan närmar sig med stormsteg. I år firar den historiska festivalen 40 år och kommer att bli större än någonsin – på många sätt. Utökat festivalområde, fler aktörer som deltar och ett program på över 600 punkter. Sedan 2021 har den historiska veckan infört ett festivalband i olika varianter, som ger tillgång till områden, läger, marknaden och evenemang. Detta är något som skapat diskussion om huruvida kultur ska få kosta eller inte.
– Vi säljer festivalbandet för att kunna genomföra festivalen och för att kunna finansiera den, det kostar åtskilliga miljoner att göra Medeltidsveckan. Bara toaletter, transporter och renhållning kostar miljonbelopp och det är något vi på Medeltidsveckan betalar, säger Christopher Sandberg.
Vidare berättar han att en fråga många gotlänningar oroar sig för är hur turismen påverkar ön.
– Vi har hittat en modell där turisterna faktiskt hjälper till och betalar för kalaset. De som kommer till Gotland och upplever ön, ska såklart också vara med och finansiera sånt som vatten, el och toaletter. 80 procent av intäkterna kommer från turism, och vi har hittat ett sätt där turister är med och gör det möjligt att det kan finnas en Medeltidsvecka, säger han.
Festivalen drivs av Stiftelsen Medeltidsveckan på Gotland och är en icke vinstdrivande forskningsstiftelse skapat i folkbildningssyfte. Visionen är att så många som möjligt ska få uppleva världsarvet och fornminnena under en veckas besök i medeltiden.
Kritiken som inkommit i och med införandet av festivalbandet, handlar bland annat om att vissa väljer att inte längre delta på grund av de ökade priserna. Detta är däremot inget som arrangörerna har märkt av.
– Det har inte varit en minskning, snarare en ökning av besöksantalet. Sedan 2017 har vi även föryngrat festivalen. Vissa slutar kanske att gå, så är det alltid, men det har blivit fler unga och många av våra deltagare har varit med sedan starten, säger Christopher Sandberg.
Ett faktum är också att Medeltidsveckan har vuxit i storlek. Förra året var det över 100 000 besök. I år byggs ett helt nytt festivalområde. Medeltidsveckan är en samordningsfestival, vilket innebär att det är medskapare som arrangerar och formar alla olika evenemang.
Sandberg berättar att man givetvis vill säga ja till så många som möjligt av alla de som vill vara med och bidra. En större Medeltidsvecka innebär mer intäkter men även mer kostnader. Enligt arrangörerna går veckan oftast plus minus noll, om det blir ett överskott går det till att förbättra servicen för besökarna.
– Vad vi har kunnat göra bättre är att installera fler toaletter, bättre ljud och ljus för scenerna. Vi har över 300 funktionärer nu, innan pandemin hade vi 70. Vi har kunnat ge en bättre service för våra medverkande och våra besökare, säger Christopher Sandberg.
LÄS MER: Medeltidsveckan firar 40 år – och vill bli större än någonsin
Annan kritik som uppstått från vissa håll är att Medeltidsveckan ska ha blivit kommersialiserat sedan införandet av medeltidsbanden. Frågan är hur arrangörerna ställer sig till det.
– Vi får inte tjäna pengar på det sättet, vi har inga kommersiella mål. De som upplever det har såklart rätt till sin känsla, men vi jobbar faktiskt hela året med att samordna Sveriges största historiska festival i folkbildningssyfte. Vi försöker hela tiden visa allt det vi faktiskt jobbar med för att föra fram Gotlands unika kulturarv, säger Christopher Sandberg.