Sommaren är här och om vädret tillåter står sol och bad på programmet för många familjer. På Gotland finns elva så kallade EU-bad där vattenkvaliteten undersöks tre gånger om året. Men proverna visar bara om det finns E. coli-bakterier eller intestinala enterokocker (också en bakterie) i vattnet. Algblomning och risken för badklåda är det upp till var och en att hålla koll på.
– Om det har varit soligt och 30 grader och ingen vind under några dagar, då finns det en risk att det uppkommer badklåda, säger Jonatan Levin, miljöskyddsinspektör på Region Gotland.
Badklåda är en parasitåkomma som orsakas av så kallade cerkarier, små osynliga larver som finns i snäckor och som simmar runt i söt- eller bräckvatten. De har sjöfåglar som huvudvärd men kan även angripa människor. Larven tränger in någon millimeter under huden där de dör. Den som drabbas kan få utslag som liknar myggbett och som kliar. Det är helt ofarligt och besvären försvinner oftast inom någon vecka.
– Det är fullt naturligt att det uppstår och det är inte farligt. I de allra flesta fall kliar det några dagar och sedan går det över. Men det är ju jobbigt när det kliar, säger Jonatan Levin.
Cerkarierna trivs bäst där det är grunt så för att undvika badklåda bör man inte bada inne vid land och duscha av sig när man kommer hem.
Algblomning är ett annat irritationsmoment för den badsugna under sommaren. Blomningen orsakas av cyanobakterier och det är giftigt att svälja vattnet, även om det sällan är farligt för vuxna. De vanligaste symtomen är hudirritation och ögonbesvär. Har man fått i sig vatten kan man må illa, kräkas eller få diarré. Barn och husdjur är känsligare och det är särskilt viktigt att man undviker att de får i sig vatten med cyanobakterier. Folkhälsomyndighetens råd, liksom regionens, är att låta bli att bada i vatten med kraftig algblomning.
– Man kan undvika att bada och inte låta barn och hundar bada när man ser att det är alger. Och om man badar kan man skölja av sig när man kommer hem, säger Jonatan Levin.
Han ger också rådet att utnyttja sociala medier för att se hur läget är på öns badplatser.
– Man kan ju kolla för att se om någon lagt ut något. Vi följer också sociala medier, säger han och rekommenderar även att hämta information från till exempel SMHI, 1177, Havs- och vattenmyndigheten och Region Gotlands egen hemsida.