”Har funnits en frustration i flera år”

Strandskydd har länge varit en het potatis på Gotland och efter Strandskyddarnas intåg på ön har ämnet blivit en allt tydligare vattendelare. Därför bjöd länsstyrelsen in till ett dialogmöte för att diskutera saken – och parterna tycktes inte bli mer ense.

Många gotlänningar slöt upp bakom Pelle och Birgitta Svedjer, som driver Sudersannas sommartid, inför säsongen 2021. Efter flera år på Sudersand nekades de först förlängd dispens av länsstyrelsen. När de sedan fick den lade sig Strandskyddarna i och överklagare. Efter många turer återkallades överklagan.

Många gotlänningar slöt upp bakom Pelle och Birgitta Svedjer, som driver Sudersannas sommartid, inför säsongen 2021. Efter flera år på Sudersand nekades de först förlängd dispens av länsstyrelsen. När de sedan fick den lade sig Strandskyddarna i och överklagare. Efter många turer återkallades överklagan.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2022-11-28 16:15

I början av november annonserade länsstyrelsen om ett öppet möte om strandskyddet. Förra veckan var det dags och 14 näringsidkare hade trotsat snöstormen för att delta. På plats fanns representanter från Fårö i norr till Storsudret i söder.

– Det här är ett första initiativ för att få till en dialog, och den blir lättare om man kan ramverket, inledde länsråd Anneli Bergholm Söder.

undefined
Senast lagstiftningen gällande strandskydd ändrades var 2009. "Det som har förändrats är rättstillämpandet och att överklagandena har blivit fler. Om den ändras kan vi lika gärna få en enklare, mer generös lagstiftning", sade Anneli Bergholm Söder.

Därefter tog länsjuristen Petter Rimfors vid och lotsade besökarna genom lagtexter och paragrafer.

När LIS-områden, det vill säga platser där särskilda skäl för landsbygdsutveckling kan trumfa strandskyddet, kom på tal uppstod kvällens första diskussion. En av mötesdeltagarna nämnde Pigge Werkelins verksamhet i Fide, där man menade att regionen inte förankrat sitt LIS-beslut med länsstyrelsen.

– Hur är dialogen mellan er? Är ni som hund och katt eller? frågade Lars Leissner, ordförande i Visby Golfklubb som håller till på Kronholmen i Västergarn.

– Verkligen inte! replikerade Anneli Bergholm Söder snabbt.

– Vi kan säga så här; vi är inte oense med politiken, men vi är ense med lagstiftningen, svarade Petter Rimfors.

undefined
"Vi är inte oense med politiken, men vi är ense med lagstiftningen", sade länsjurist Petter Rimfors.

Lars Leissner hade sällskap av kompanjonen Anders Köhlmark. De passade på att ta upp ett självupplevt exempel, där de väntat tio månader på att få svar på sin ansökan om dispens för att flytta två golfhål. När en handläggare gjorde tillsyn aviserades inte detta, utan tjänstemannen dök upp när ingen ansvarig fanns på plats.

– Ska ni göra besök utan att meddela innan? Det är en anständighetsfråga, sade Anders Köhlmark.

– Jag håller med, det är en sak vi kan ändra på, svarade Anneli Bergholm Söder.

undefined
I tio månader väntade Visby GK på besked om de skulle få dispens för att flytta två hål på golfbanan på Kronholmen i Västergarn. Bara några dagar innan avslaget kom hade länsstyrelsen gjort en tillsyn, när ingen ansvarig fanns på plats.

Johnny Ruthström var på plats för att representera Tofta Intressenter AB, som äger omsusade Tofta beach house. Han hade synpunkter på hur blanketten ser ut och sade att den var vilseledande, vilket borgar för avslag.

– Mycket bra, vi tar till oss det, svarade länsrådet.

undefined
I efterhand har det visat sig att beslutet om att bevilja permanent dispens från strandskyddet till Tofta beach house var felaktigt, konstaterade Petter Rimfors. "Egentligen fick vi inte ge en kvadratmeter mer i dispens. Men vi ändrar inte positiva beslut", konstaterade han. "Ibland är det bra när det blir fel", svarade Johnny Ruthström.

År 2021 beviljade länsstyrelsen dispens i 58 fall och gav avslag i 36 fall. Vanligaste skälet för dispens är att det handlar om komplementbyggnader.

Länsstyrelsen har som mål att handlägga en ansökan inom sex månader. I dagsläget är väntetiderna längre än så, uppemot nio månader, gissade Anna-Lena Fritz, chef på naturvårdsenheten.

– Vi har tillsatt externa resurser för att förkorta handläggningstiden. Men sök så tidigt som möjligt så att ni också hinner överklaga, om ni behöver, sade Anneli Bergholm Söder.

undefined
Anna-Lena Fritz är chef på naturvårdsenheten. Hon informerade om att länsstyrelsen har som mål att korta ner handläggningstiden till ett halvår.

Pelle och Birgitta Svedjer, som driver Sudersannas på Fårö, hade med sig två talespersoner i form av Pelles bror, Jan Svedjer, samt Therese Ekström, som driver Ebbes på Fårö.

– Jag vill se att det blir en öppnare dialog och ett bättre samarbete. Ni jobbar i uppförsbacke gällande tilliten, det har funnits en frustration i flera år, sade hon.

undefined
Birgitta och Pelle Svedjer är oroliga inför nästa år då det är dags för dem att söka dispens på nytt. "Vi söker på exakt samma grunder som vi beviljades på förra gången, men jag är ändå orolig", sade Pelle Svedjer efter mötet.

Tonläget höjdes successivt under mötet, i takt med att irritationen växte. Stämningen var som sämst när de pratade om det mejl som läckte ut från länsstyrelsen tidigare i år. Där skrev en handläggare bland annat att dåvarande länsråd Peter Molin ”kört över” myndighetens miljöjurist när han beviljade dispens för strandkrogen på Tofta, och att Sudersannas "endast fick dispens för tre sommarsäsonger vilket innebär att vi snart får möjlighet att ompröva det.”

– Nu tror jag att du syftar på något som media... inledde Anneli Bergholm Söder.

– Det finns ett mejl! svarade Therese Ekström snabbt.

– Det står vi inte bakom. Man ska aldrig uttrycka sig innan utredning, sade länsrådet därefter.

Detta föranledde frågan om det spelar någon roll vem man får som handläggare. Självklart inte, svarade Anneli Bergholm Söder.

undefined
Anders Köhlmark och Lars Leissner representerade Visby GK. De hade bland annat synpunkter på att länsstyrelsen gör tillsyn utan att avisera innan.

När Guteglass kiosk på Strandpensionatet i Tofta, som nekades dispens i somras, kom på tal sade länsrådet:

– Är det en som får dispens måste vi vara beredda på att alla andra vill ha det.

Den retoriken hade Lars Leissner inte mycket tillövers för.

– Det är klart att det inte kommer att bli 20 kiosker, suckade han.

undefined
Therese Ekström menar att länsstyrelsen borde dela upp ärendena i två högar, där ena består av helt nya ansökningar och den andra redan befintliga verksamheter som vill ha förnyad dispens.

Mötet avslutades efter att tiden överskridits med en kvart. Länsstyrelsen tackade för sig och deltagarna berömde dem för initiativet.

Efteråt samlades en skara utanför byggnaden.

– Det här var en bra start, men inte tillräckligt. De har inte övertygat mig. Dialogen faller lite när de skyller på lagstiftning, sammanfattade Therese Ekström.

Strandskyddet

Strandskyddet gäller vid samtliga stränder vid havet, insjöar och vattendrag oavsett storlek. Både i tätort och glesbygd, oavsett om det finns gott om sjöar och vattendrag eller inte, och oavsett vilka naturtyper och arter som finns. Det gäller som minst 100 meter, och som mest 300 meter, från strandkanten.

Under förra regeringen fanns ett skarpt förslag om att förändra strandskyddslagstiftningen, men det föll i riksdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!