Strandskyddarna fortsätter att hävda svartbygge

Föreningen Strandskyddarna har fört en lång kamp mot den nya restaurangen på Tofta strand – och tänker inte ge upp. Nu överklagar man på nytt.

Tofta Beach House på stranden i Tofta öppnades till sommaren 2021. Föreningen Strandskyddarna har överklagat strandskyddsdispens, slutbesked och hävdar att restaurangen är ett svartbygge.

Tofta Beach House på stranden i Tofta öppnades till sommaren 2021. Föreningen Strandskyddarna har överklagat strandskyddsdispens, slutbesked och hävdar att restaurangen är ett svartbygge.

Foto: Dennis Pettersson

Tofta2022-11-19 07:02

I januari 2019 beviljade länsstyrelsen dispens för att bygga inom strandskyddat område, och två månader senare beslutade miljö- och byggnämnden om bygglov för att riva det gamla korsvirkeshuset och uppföra en restaurang.

Strandskyddarna har två gånger klagat över att bygget inte följt dispensens villkor. Föreningen överklagade även de tre slutbesked som miljö- och byggnämnden gav inför förra sommaren, och som gjorde det möjligt för restaurangen att öppna serveringen.

Mark- och miljödomstolen konstaterade i januari att Strandskyddarna som miljöorganisation har rätt att klaga om sådant som påverkar miljön. Slutbesked påverkar dock inte miljön, och när klagorätt inte förelåg avvisades klagomålen.

Senare avgjorde domstolen de två andra klagomålen, att bygget inte följt kraven i strandskyddsdispensen. Även den gången blev det avslag.

Föreningen Strandskyddarna har även anmält restaurangen som ett svartbygge. Anmälan gjordes i september 2020. Därefter har en omfattande skriftväxling skett, innan miljö- och byggnämnden i september i år beslutade att avskriva lägga ner ärendet. Det gjordes efter att miljö- och byggnämnden inför sommaren 2021 vid en besiktning konstaterat att både byggnaden ovan mark samt källaren överensstämmer med givet lov. I och med att det sista slutbeskedet beviljades i oktober 2021, ansåg förvaltningen att byggnaden följer givet lov och startbesked.

Strandskyddarna överklagar nu beslutet att avskriva ärendet, och begär att länsstyrelsen ska återförvisa det till miljö- och hälsoskyddsnämnden för ny handläggning.

– Miljö- och byggnämnden har felaktigt grundat sitt avskrivningsbeslut på uppgiften att byggherren byggt byggnaden enligt givet lov och att detta framkommit vid ett slutsamråd den 17 juni 2021. Uppgiften är inte sanningsenlig och tillbakavisas. Den styrks inte av någon dokumentation, skriver föreningen.

Med överklagandet till länsstyrelsen har Strandskyddarna bifogat en omfattande fotodokumentation. Med den vill föreningen visa, att den källare som byggts är betydligt större än den bygglovet anger. Dessutom har grunden byggts med annan konstruktion än den som angavs i bygglovet.

Att konstruktionen ändrats har dock ingen betydelse, har miljö- och byggnämnden ansett, eftersom grundläggning inte påverkat utseendet på färdig byggnad då hela den bärande konstruktionen täcks av sand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!