Många reaktioner på nytt fågelskydd

Förra året gav regeringen tolv länsstyrelser, däribland Gotland, i uppdrag att föreslå nya Natura 2000 områden för fåglar. Detta eftersom EU-kommissionen anser att Sverige bryter mot EU:s fågeldirektiv och hotar med en rättslig process.

Anneli Bergholm Söder, länsråd på Gotland, berättar att länsstyrelsen fått in relativt många synpunkter på förslaget om nya fågelskyddsområden.

Anneli Bergholm Söder, länsråd på Gotland, berättar att länsstyrelsen fått in relativt många synpunkter på förslaget om nya fågelskyddsområden.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Gotland2022-07-17 07:02

Enligt EU:s fågeldirektiv ska betydelsefulla områdena där vilda fåglar uppehåller sig skyddas genom Natura 2000-områden. EU-kommissionen anser att Sverige har för få skyddade fågelområden i marina miljöer och har tagit ett första steg mot en rättslig process som kan leda till sanktioner. 

Därför har regeringen givit tolv länsstyrelser, däribland länsstyrelsen på Gotland, i uppdrag att föreslå nya så kallade SPA-områden – Natura 2000-områden med särskilt skydd för fåglar. 

– Uppdraget från regeringen har varit ganska snävt utformat. Vi ska bara göra en bedömning av områdenas betydelse för fåglarna och lägga fram förslag på nya fågelområden. Förslaget får inte baseras på hänsyn till annat än det som hänger samman med bevarande av fåglar och deras livsmiljöer, säger länsrådet på Gotland, Anneli Bergholm Söder.  

undefined
Länsstyrelsens förslag på nya fågelskyddsområden runt Gotland. Det slutgiltiga beslutet fattas av regeringen.

I maj presenterade länsstyrelsen ett förslag som innebär att SPA-områden bildas längs med hela Gotlands ostkust samt runt och söder om Karlsöarna. Länsstyrelsen föreslår även att det befintliga Natura 2000-området Gotska Sandön – Salvorev ska klassas som ett SPA-område.

Enligt uppdraget ska fastighetsägare och andra berörda sakägare informeras och få möjlighet att tycka till om förslaget. Något som många hörsammat.

– Just nu har jag ingen exakt siffra på hur många synpunkter vi fått, men det är relativt många och det tycker vi är bra. Det är en angelägen fråga som engagerar många.

undefined
Anneli Bergholm Söder, länsråd på Gotland, berättar att länsstyrelsen fått in relativt många synpunkter på förslaget om nya fågelskyddsområden.

Så vilka är synpunkterna som länsstyrelsen fått in? Spannet är brett. Vissa tycker att de föreslagna områdena ska begränsas. Andra tycker att områdena är för små och bör utökas. Några har efterlyst en konsekvensanalys av förslaget. Andra är oroliga för att turismen ska hämmas eller att förslagen kommer att leda till begränsningar i friluftslivet, eller brukandet av de egna markerna.

– Vi kommer att redovisa de intressekonflikter som finns, för vi är väl införstådda med att det finns konkurrerande intressen och vi tycker att det är viktigt att redovisa dem. Det kan handla om hamnar, fiske, försvarsintressen och vindkraftsetableringar, säger länsrådet.

Förstår ni den oro som finns?

– Det finns delvis en oro som kanske inte riktigt är befogad. I stort sett hela kustområdet omfattas ju redan i dag av strandskyddsregler och ingår i naturreservatet Gotlandskusten som redan har regler och föreskrifter. I ett Natura 2000-område införs inga förbud, däremot tillståndsplikt. Det innebär att om man redan har en pågående verksamhet så kan den normalt fortsätta som tidigare. Men ska du påbörja en ny verksamhet som kan få betydande påverkan eller ändra en verksamhet så måste du ansöka om tillstånd, säger hon och fortsätter:

– Ett sådant här utpekande kan ibland till och med innebära en fördel för vissa markägare. Chansen är större att det kommer att finnas pengar att söka för skötsel av markerna.

Regeringen gav nyligen länsstyrelsen längre tid på sig innan förslaget och synpunkterna ska redovisas för Naturvårdsverket. Istället för den 22 augusti, är det nu 28 oktober som gäller. 

Finns det ännu tid att lämna synpunkter?

– I och med att vi har fått en förlängning så finns det alla möjligheter att lämna in synpunkter. Vi kommer att tillvarata även de som kommer lite sent, avslutar Anneli Bergholm Söder.

Natura 2000-områden

Ett Natura 2000-utpekande innebär inte något generellt hinder för pågående markanvändning eller utveckling.

I områdena finns inga särskilda regler om vad som är tillåtet eller förbjudet. För varje Natura 2000-område anges i stället i detalj vilka naturvärden som ska bevaras. Den verksamhet som sker i områdena behöver utföras så att syftet med skyddet inte motverkas. 

Den som vill göra en förändring eller åtgärd som kan påverka miljön på ett betydande sätt måste söka tillstånd. 

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!