Ni som är trogna läsare kan bakgrunden vid det här laget: Den gotländska läkaren Staffan Bergström har fråntagits sin yrkeslegitimation, efter att sommaren 2020 ha varit delaktig i ett fall av aktiv dödshjälp.
Beslutet fattades av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), på inrådan av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som fann gotlänningen "uppenbart olämplig" att få fortsätta som läkare.
Han överklagade och har fått massivt stöd i detta, från både medicinsk och juridisk expertis.
Nu är det dags för nästa rond. Under fredagen tas målet upp i förvaltningsrätten i Stockholm – som har fått vidta särskilda åtgärder, berättar huvudpersonen själv:
– Många har hört av sig till mig och frågat om det är en öppen förhandling och det är det, det är inga stängda dörrar. Men den här domstolen har inte tillräckligt stora rum, så de har fått ordna en extralokal bredvid, där man kan följa via videosändning.
Processen är redan nationellt uppmärksammad och omskriven, men det är bara början, enligt Staffan Bergström. Framförallt om han skulle komma att frias, när domen faller senare i maj.
– Det här kommer att bevakas av massmedia. Det kommer få stort genomslag i hela Europa, om det blir så att Sverige skulle godkänna aktiv dödshjälp.
Apropå Europa, så hävdar den gotländska läkaren att Sverige i nuläget bryter mot EU-konventionen om mänskliga rättigheter.
– Den är överordnad svensk lag och det finns en skrivelse där som gjort att flera länder redan ändrat sin lagstiftning kring dödshjälp. Man får inte bryta mot den här konventionen, vilket jag och min advokat hävdar att man gör.
Detta är ett av huvudargumenten i överklagandet. Ett annat handlar om vad Staffan Bergström kallar för "rena felaktigheter" i IVO:s utredning:
– Dels har de inte läst på om det preparat som användes, dels hävdar de att jag inte använt mig av "beprövade vetenskapliga metoder", något vi kan tillbakavisa med hjälp av flera kunniga experter.
– De har inte läst på, men det har vi gjort, säger Staffan Bergström om motparterna IVO och HSAN.
Skulle han bli frikänd kan det leda till en statlig utredning om dödshjälp och sedermera till en riksdagsfråga.
Mer sannolikt är dock att den i första hand överklagas till ännu högre instans. Staffan Bergström har tidigare sagt sig vara beredd att gå hela vägen till Europadomstolen.
Rättelse: I en tidigare version av texten uppgavs felaktigt att Staffan Bergström blev av med sin läkarlegitimation på grund av sin inblandning i två fall av aktiv dödshjälp.