Så har det gått för de cyklande skräpplockarna

Sommarens stora skräpplockningsprojekt i Visby, ”Vi trampar mot framtiden”, har blivit en enorm succé. Nästa sommar hoppas de ansvariga kunna utöka cykelflottan – och bredda konceptet.

Cajsa Håkansson tar täten när hon ska leda runt Eva Nypelius och Peter Lindvall på en skräpplockningsrunda.

Cajsa Håkansson tar täten när hon ska leda runt Eva Nypelius och Peter Lindvall på en skräpplockningsrunda.

Foto: Jenny Nilsson

Gotland2022-08-15 18:02

Fjolårets sommarrubriker hade en återkommande följetong: Folk skräpar ner. Bad- och besöksplatser drabbades hårt, men kanske värst var situationen i Visby.

– Vi hade en upplevelse sommaren 2021 som var mindre trevlig. Det här larmade vi om att det inte såg bra ut, säger Isak Malm, chef för Region Gotlands gata-park-avdelning.

Men så kom det som Isak Malm beskriver som en ”tidig julklapp” i form av ett tillskott till gata-park-avdelningen på 3 miljoner kronor som var avsatta för sommarservice.

Efter en del idéarbete beslutades en del av summan användas till det som blev ”Vi trampar mot framtiden” – där ungdomar på lådcyklar skulle hjälpa till att plocka skräp i Visby.

– Det är första säsongen vi kört det här projeketet och vi har lärt oss mycket. Men det har varit jäkligt kul, framförallt att vi har fått möjligheten att vara en första arbetsgivare för många, säger Simon Hoffman, som kläckte idén till projektet.

Git Fischer, en av projektets ansvariga, säger att det kom in hela 80 jobbansökningar. Av dem valdes tolv stycken ungdomar ut, som delades upp i sex enheter som cyklat runt och plockat skräp i omgångar från klockan sju på morgonen till klockan åtta på kvällen.

undefined
Isak Malm berättar att ”Vi trampar mot framtiden” blev en respons på det sopkaos som rådde på ön under fjolårets sommar.

En av de stora framgångarna med projektet är just att skräpinsamlingen kunnat hållas igång under så stor del av dygnet.

– Tidigare när folk har gått hem längs strandpromenaden på kvällarna har de ju sett hur hemskt det har sett ut i bland. Men nu är det så få timmar som man har tid att skita ner att vi hinner få bort skräpet, säger Isak Malm.

En av cyklisterna, Thomas Wallentin, berättar att det generellt sett har varit värst vid Östercentrum. Vecka 29 var det dock värst vid Kallis.

Eva Nypelius berättar att det märkts av att projektet varit uppskattat. Bara att man har kunnat se cyklisterna trampa runt och plockat skräp har gett effekt i sig.

Thomas Wallentin håller med:

– Det brukar räcka med att få ögonkontakt med någon som precis skräpat ner för att få dem att skämmas och plocka upp efter sig.

Till nästa sommar hoppas Simon Hoffman och Git Fischer kunna köpa in fler cyklar och anställa fler cyklister. Simon har redan nu en idé för att råda bot på fimparna som täcker gatorna.

– Man skulle kunna åka runt på segway med batteridriven dammsugarryggsäck. Men jag har inte lyckats hitta någon på Gotland som hyr ut segways.

undefined
Peter Lindvall undrar om han får behålla sin tröja efter att uppdraget är slutfört. Eva Nypelius berättar att elcykel har hon kört förut, men aldrig eldriven lådcykel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!