På Hela Sverige ska leva Gotlands uppföljande möte kring de enskilda vägarna rådde en stor enighet om att frågan måste få en långsiktig lösning. På mötet fanns politiker från tekniska nämnden, Gotlands båda riksdagsledamöter, representanter från länsstyrelsen, Gotlands förenade besöksnäring, LRF Gotland, Leader Gute och Trafikverket.
Ordförande för Hela Sverige ska leva Gotland, Anders Thomasson, inledde mötet och varnade för att det kan komma att sättas upp förbudsskyltar och vägar kan bommas igen om inte frågan om de enskilda vägarna på Gotland får en lösning. Åke Berglund, även han från Hela Sverige ska leva Gotland, efterlyste en hållbar och långsiktig lösning som så många som möjligt kan enas kring.
Riksdagsledamöterna Lars Thomsson (C) och Hanna Westerén, berättade att de upplever att frågan är svårhanterlig rent politiskt eftersom det inte finns något större intresse för problematiken på riksplanet. Det man jobbar med är att söka allianser och hitta andra kommuner som ställs inför samma dilemma och kroka arm med dem.
– Jag har samtalat med kommuner i Jämtland, Bohuslän och Dalarna, men de skiljer sig från Gotland i och med att de har fungerande vägföreningar, sa Lars Thomsson.
Karl-Johan Boberg (C) och Tommy Gardell (S), ordförande respektive vice ordförande i tekniska nämnden, berättade att regionens kostnader för att underhålla de enskilda vägarna med statsbidrag stadigt ökar.
– Tidigare täckte statsbidraget 70 procent av kostnaden för underhållet. Idag täcker bidraget bara 40 procent och det innebär att regionen får gå in med mer och mer pengar. Staten måste ta ett större ansvar, sa Tommy Gardell.
Frida Ganshed, verksamhetsledare för Gotlands förenade besöksnäring, menade att de enskilda vägarna är viktiga för Gotlands attraktionskraft.
– Regionen har pekat ut besöksnäringen som en prioriterad näring på Gotland. Det är problematiskt om vägar bommas igen. Naturen har blivit ett alltmer populärt besöksmål och då måste vi ha framkomliga vägar, sa hon.
Hela Sverige ska leva Gotland berättade avslutningsvis att man arbetar med en text som beskriver situationen på Gotland. Texten kommer att skickas till mötesdeltagarn med förhoppningen att så många som möjligt vill skriva under för att få ett extra tryck i frågan. Anders Thomasson hoppades att texten sedan ska kunna komma att fungera som underlag för motioner i riksdagen.