– Jag ser en enorm potential, det kommer ske en stor förändring. Det kommer påverka alla och det är en fantastisk inspiration att se hur man kan jobba med tekniken, säger Anders Granvald, digitaliseringsdirektör på Region Gotland.
Artificiell intelligens (AI) har växt explosionsartat det senaste året och särskilt populärt har det blivit med Large Language Models (LLM). En artificiell intelligens som används i ChatGPT och andra liknande språkmodeller och som kan automatisera vissa arbeten. Anders Granvald tror att tekniken kommer att ta sig in i regionen inom en snar framtid.
Trots lovorden för tekniken är digitaliseringsdirektören något återhållsam om när tekniken faktiskt kan komma att användas.
– Jag ska inte säga att det blir i morgon eller om ett år. Men vi kommer att behöva använda tekniken. Det finns många användningsområden. Vissa problem kan man lösa med AI men andra inte, säger han.
Vilka är problemen som AI skulle kunna lösa?
– Främst inom vården. I en annan region har man ersatt en radiolog med AI. Men vi kommer att se det inom många områden, säger han.
Helagotland har tidigare rapporterat om de långa bygglovsärendena. Ett område där AI kan tänkas hjälpa till med hanteringen av ansökningarna.
– Det kan minska köerna. Tekniken kan användas vid ansökningar, till att scanna igenom dokumentation och även frågor om exempelvis alkoholtillstånd, säger Anders Granvald.
– Just nu är rekryteringsproblematiken stor, vi behöver anställa fler. Det är ett sådant problem vi ser att AI kan hjälpa till med.
Flera rapporter gör gällande att den artificiella intelligensen kommer att röra om arbetsmarknaden. Goldman Sachs släppte nyligen en rapport om att 300 miljoner jobb kan komma att försvinna i framtiden. En förändring som även kommer att påverka Region Gotland, menar Anders Granvald.
– Yrken kommer att försvinna. Men det kommer också att skapas nya jobb, säger han.
Den digitala omställningen är inte helt oproblematisk. Akademikerförbundet SSR hade nyligen ett seminarium under Almedalsveckan där de behandlade frågan om ”När AI tar över offentlig sektor”.
Simon Vinge, chefsekonom på SSR, har inte hört att deras medlemmar skulle vara oroliga för sina jobb. Däremot får SSR många frågor kring själva automatiseringsprocessen. Arbetsgivare lovar de anställda att de ska få mer tid för det mänskliga mötet. Ett löfte som kan bli svårt att hålla, enligt Simon Vinge.
– Man ska vara försiktig med att lova saker innan vi vet hur det kommer att bli, säger han.
För Simon Vinge är det inte en fråga om att införa ett nytt system på arbetsplatsen. Det handlar i själva verket om en omorganisering. Medlemmarna är positiva till förändringen, men lämnas med flera frågor, menar han.
– Problemet är att arbetsgivare inte ser det här som en omorganisering. Vi vill vara med i processen, men inte för att bråka. Regionerna ska bara följa lagarna helt enkelt och jag ser inte AI som lösningen på deras personalbrist, säger han.
Anders Granvald har jobbat med AI sedan 80-talet och tror inte heller att AI kan frälsa regionen från alla problem de står inför.
– Man måste komma ihåg att AI inte är någon "silver bullet". Men det här är lika stort som industrialiseringen, utan tvekan. Tekniken ger många möjligheter på många olika sätt, säger han.