"En kostnad, ja, men också ett bra skydd"

TBE tillhör inte vaccinprogrammet – inte än. Så du får själv ta beslut och eventuell kostnad. Kanske lätt om du har några tusenlappar över, annars klart knepigare.

En fästing på ett finger. Fästingar sprider bland annat TBE (Tick Borne Encephalitis).

En fästing på ett finger. Fästingar sprider bland annat TBE (Tick Borne Encephalitis).

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Gotland2022-04-21 11:05

Jag som skriver detta har funderat fram och tillbaka: Ska familjen TBE-vaccineras eller inte?

Men herregud, gör det bara, säger säkert några av mina vänner nu – du är väl ingen vaccinvägrare? Nej, det är jag verkligen inte, men eftersom TBE-sprutorna inte tillhör det nationella vaccinprogrammet blir det även en ekonomisk fråga. Bara grundskyddet går på nästan 5 000 kronor för en familj på fyra – och sedan ska det fyllas på var femte år, hela livet.

Visst har vi väl råd egentligen, men man vill inte göra det i onödan och jag är ändå uppvuxen med bilden av Gotland som en TBE-fri zon (så länge man inte åker till Sandön eller Karlsöarna). Det finns fortfarande ingen allmän rekommendation inom regionen heller, det hade ju vägt tungt annars.

Så inte helt enkelt, inte för alla – och smittstatistiken ger inget facit heller.

För TBE – Tick Borne Encephalitis eller fästingburen hjärninflammation – ökar inte just på Gotland. Det finns fortfarande nästan inte alls här. Från början av 2020 har bara ett enda fall rapporterats från ön och den personen smittades på fastlandet.

Detta trots en dramatisk ökning nationellt sett, på nästan 95 procent sedan 2020. Dessutom har GT redan skrivit att den andra kända fästingsjukdomen, borrelia, skjutit i höjden under fjolåret – även här.

Att TBE-talen förblir låga ter sig statistiskt ofattbart.

– Ja, det finns inget bra svar på varför det är så, säger smittskyddsläkaren Maria Amér.

Så här ser hon på situationen och på hur man bör tänka:

– Vi ser allt fler fall av TBE i södra Sverige. Risken här på Gotland är inte noll, men den är låg. Sedan beror det på var man vistas på fritiden, om man är mycket i skog och mark eller gillar att vara till exempel i Stockholms skärgård. Då ska man vara vaccinerad.

Husdjur spelar väl också in?

– Ja, har man djur som brukar komma hem med fästingar bör man fundera lite extra.

Okej, så om man gillar att vara ute, eller ibland reser till "södra fastlandet", eller har djur – är inte det här nästan alla personer? Borde inte alla ta sprutor då?

– Vissa regioner har rekommendationer för alla barn. Vi bevakar också den här frågan, med tanke på ökningen, men det görs på nationell nivå.

Tidigare var det en, numera är det tre regioner i Sverige som faktiskt erbjuder gratis TBE-vaccin till barn. Det finns också en diskussion om införsel i det nationella vaccinprogrammet.

Att vänta på detta, för att eventuellt spara några hundralappar, är dock ingen bra idé enligt Maria Amér:

– Nej, det är inte riktigt på gång ännu. Men att vissa andra regioner tagit det här steget tyder på att det är en angelägen fråga.

Vad säger du om totalnotan för en barnfamilj i nuläget?

– Det är ju knepigt med ett vaccin som dessutom kräver flera doser – man får inte glömma att fylla på! Det är en kostnad, men också ett bra skydd mot en potentiellt allvarlig sjukdom.

För oss som överhuvudtaget har råd är det nog bäst att kavla upp, verkar det som. Men det är inte allt. Maria Amér har fler rekommendationer – som dessutom kan minska borrelia-risken också.

– Det är viktigt att kolla efter fästingar när man varit ute, på barnen även bakom öronen och i hårfästet. Har man en som sitter ska den snabbt tas bort. Sedan bör man hålla koll på det lilla bitmärket under någon vecka, så att det inte växer till en större rodnad. Blir det en sådan behöver man söka vård.

1177 om TBE

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Det finns vaccin mot TBE.

Det tar oftast fyra till tio dagar från smittotillfället till att du blir sjuk, men det kan ta ända upp till en månad. Först är det vanligt att få något eller några av symtomen huvudvärk, muskelvärk, trötthet och/eller feber.

Kontakta vårdcentral om du tror att du har TBE.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!