Motortankern Rone som i februari 1981 förliste i storm väster om Gotland har i 40 år legat som en tickande miljöbomb på nära 100 meters djup. Vraket, med sin last som består av drygt 200 kubikmeter tjockolja avsedd för Gotlandsfärjorna, har klassats som ett av de farligaste i landet.
Med hjälp av en undervattensrobot, vraket ligger på för stort djup för att nås med dykare, lyckades man borra sig igenom skrovet vid den första av tio tankar med olja. Planen var att börja pumpa ganska snart, men en vecka senare har man fortfarande inte lyckats få upp någon olja.
Med hjälp av statliga medel och en budget på 25 miljoner kronor inledde ett danskt och ett norskt företag arbetet den 21 september.
– De håller fortfarande på med att hitta rätt metod, lagom värmning och rätt pump, utan att olja läcker ut i den marina miljön, säger Fredrik Lindgren, utredare på Havs- och vattenmyndigheten som ansvarar för saneringen.
Dåligt väder och tekniska problem med undervattensroboten har också sinkat projektet.
Havs- och vattenmyndigheten har gjort en riskbedömning och ett större läckage från Rone skulle hota Gotlands västra kust, såväl turism som stora miljövärlden skulle påverkas. Enligt Fredrik Lindgren försenas projektet nu, men kostnaderna ska inte bli högre.
– Jag vill så klart att oljan pumpas upp och tas om hand så snart som möjligt, säger han.