– Aktiviteterna som har ägt rum är i första hand kopplat till Almedalsveckan, säger Daniel Poohl, som är vd för den antirasistiska stiftelsen Expo.
I deras årliga rapport listas tolv aktiviteter från högerextrema grupperingar på Gotland. Nio aktiviteter genomfördes av det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige, AFS, och tre av den islam- och invandringskritiska politikern Rasmus Paludan.
– Han är på plats där och vi har noterat att han försöker visa upp sig och propagerar för sina idéer, bränner koranen och går runt med en koran under armen, men han har inte sökt demonstrationstillstånd för något av tillfällena, säger Daniel Poohl.
Även Alternativ för Sverige var på plats under Almedalsveckan och enligt rapporten är det deras aktiviteter som ökar mest i landet. Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som tidigare har varit dominerande inom den högerextrema rörelsen har minskat sin aktivitet. 2018 var det rekordmånga aktiviteter i landet, vilket även gällde Gotland då 31 aktiviteter genomfördes. NMR stod bakom de flesta och speciellt under Almedalsveckan.
– De gjorde saker varje dag där. I princip under hela veckan dök de upp i olika skvadroner och ställde till oreda och störde och hotade folk. Det var exceptionellt och det har NMR inte kapacitet att göra längre, de har inte så många medlemmar nu, säger Daniel Poohl.
Han kan inte se några gotländska grupperingar utifrån Expos kartläggning.
– Det är många år tillbaka som det fanns en lokalt förankrad högerextrem gruppering, runt 2009 och 2010, som bodde och bedrev verksamhet på Gotland. Men det kan så klart finns individer som sympatiserar med de här grupperna, säger han.
Det är få aktiviteter som skett utanför Almedalsveckan.
– Det är små marginella nedslag som inte kommer från någon starkt organiserad grupp lokalt, säger Daniel Poohl.
Vad han kan se så har Alternativ för Sverige mobiliserat från fastlandet för att dela ut flygblad och bedriva valkampanj.
– De gör snarare en poäng av att de har åkt runt på ön och då är det en indikation att det inte är någon därifrån. Det står på deras lokala hemsida att de har åkt från Fårö i norr till Hoburgen i söder och de har en bild från Kräklingbo marknad. Det får nog betraktas som en del av valrörelsen.
Huvudsakligen är det dock politikerveckan som har varit arena för de högerextrema grupperingarna.
– Almedalsveckan är en spegling av svenskt politik och det betyder att även dessa grupper försöker få tid i strålkastarljuset och väcka uppmärksamhet på andra sätt, säger Daniel Poohl.
En av dem som figurerar i rapporten är mördaren Theodor Engström.
– Det framkom tidigt, delvis i vår egen research men också i förundersökningen, att han har varit aktiv i NMR och har haft listor på politiska fiender. Även om mordet på Ing-Marie Wieselgren inte var att betrakta som terrorism, vilket jag tycker är konstigt, så blev han dömd för förberedelse till terroristbrott för mordplanerna på Annie Lööf som är ett typiskt högerextremt hatobjekt, säger Daniel Poohl.
Han ser en risk att det kan hända igen.
– Det är ingen slump att en person som vill ge sig på politiska motståndare gör det i Visby under Almedalsveckan. Det kanske är den mest uppenbara platsen där politiker, eller tjänstmän i det här fallet, kan bli måltavlor, säger Daniel Poohl.