Profilerade reportern om Almedalen och extremhögern

Almedalsveckan har tidigare påverkats av högerextrema krafter, 2014 stod Svenskarnas parti på Almedalsscenen och 2018 tog Nordiska motståndsrörelsen plats i Visby. 2022 är ännu oklart men verkar lugnt.

"NMR sa att de skulle krascha festen och försökte vara en outsider mot eliten," säger journalisten David Baas om Amedalsveckan 2018, när de hyrde mark vid hamnen under veckans tre sista dagar.

"NMR sa att de skulle krascha festen och försökte vara en outsider mot eliten," säger journalisten David Baas om Amedalsveckan 2018, när de hyrde mark vid hamnen under veckans tre sista dagar.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Visby2022-06-17 12:05

– Almedalsveckan är ett tillfälle och en plattform för personer som inte sitter i riksdagen att skapa uppmärksamhet, säger journalisten David Baas.

Han har sedan länge bevakat nationalistiska rörelser i Sverige och har följt utvecklingen bakåt i flera decennier.

– I början av 90-talet fanns Sverigedemokraterna på plats under politikerveckan. Det var så klart annorlunda då, men partiet såg det verkligen som ett sätt att synas och få in en fot i offentligen, berättar David Baas, som har läst partitidningar från den tiden då Sverigedemokraterna betraktades som ett högerextremt parti.

– De berömde sig själva för att de tog plats på Gotland, men det fanns visserligen en sur eftersmak för att massmedierna inte hade uppmärksammat dem, säger David Baas.

Sedan dess har de successivt fått mer medieutrymme och efter att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen har de fått sin egen dag med partiledartal.

– Man kanske skulle kunna tro att de ville fortsätta att spela en outsiderroll, men de valde snarare att satsa på Almedalsveckan och bli en del precis som de andra, vilket har krävt en del resurser.

NMR och andra grupperingar har valt ett annat spår, där de står utanför.

– Politikerveckan är tacksamt för att det finns något att kontrastera sig emot, med den gamla klichébilden av veckan som ett rosévinsindränkt mingel för samhällseliten, säger David Baas.

undefined
Motdemonstranter i Almedalen 2014 när Svenskarnas parti höll sitt tal på scenen.

Under 2010-talet har högerextrema partier och organisationer synts under Almedalsveckan.

– Startskottet för det var 2014 med Svenskarnas parti. De var så finurliga att de hade bokat Almedalscenen kvällen innan veckan drog igång. Det var 10 till 15 personer på plats från ett marginellt parti, men uppmärksamheten gjorde att det var många motdemonstranter på plats. Det slog an en ton, säger David Baas. 

När NMR samlade sina aktivister i Visby några år efter, var uppmärksamheten ännu större.

– Med alla mått mätt lyckades de att få en stor del av politikerveckan att handla om dem. Det var ganska otroligt under valåret 2018 att alla tog upp nazisternas närvaro. Men det är en sak att ha Almedalsveckan som en plats för att skapa uppmärksamhet och det är en annan sak att få något slags folklig genklang, att få politiskt stöd på valdagen. Där misslyckades faktiskt både Svenskarnas parti och NMR, säger David Baas.

undefined
"NMR sa att de skulle krascha festen och försökte vara en outsider mot eliten," säger journalisten David Baas om Amedalsveckan 2018, när de hyrde mark vid hamnen under veckans tre sista dagar.

Även om de inte påverkade valresultatet så påverkades Almedalsveckan.

– Det som beskrevs som någon slags demokratifestival, där man kommer nära makthavare och aktörer inom svenskt samhällsliv, var förbytt mot en tryckt stämning, präglad av organiserade nazister som drog runt i klungor genom Visbys gränder. Det upplevdes i vissa fall som hotfullt och skrämmande och det fanns andra aktörer som skulle ha närvarat under veckan som drog sig ur. Så det var påtagligt, säger David Baas.

Åren därpå fick NMR begränsat utrymme och scenen i Almedalsparken är numera uppbokad dagarna före och efter. Inför årets Almedalsvecka finns ett nytt ramverk på plats, där arrangörer som står för antidemokratiska eller våldsbejakande budskap inte får vara med i det officiella programmet.

– Vi kan aldrig stoppa att extrema organisationer och personer kommer hit, men de ska veta vilka spelregler som gäller, säger Mia Stuhre, som är verksamhetsledare för Almedalsveckan.

undefined
"Almedalsveckan består av en mängd olika åsikter och det är viktigt att det får plats, men ingen ska känna sig hotad eller tystad utifrån någon annans åsikt", säger Almedalsveckans verksamhetsledare Mia Stuhre.

I år har den danska högerextremisten Rasmus Paludan sagt att han vill komma.

– Han har skapat uppmärksamhet med sina aviserade koranbränningar. Man kanske inte behöver befara kravaller i centrala Visby, men med tanke på hur han har agerat tidigare så söker han uppmärksamhet och provokation, säger David Baas.

Som reporter har han återkommande rapporterat från Almedalsveckan, men inte i år. Det verkar inte heller som att några extremister kommer att påverka årets upplaga.

– Personligen har jag inte sett några som har aviserat att de kommer. Däremot finns det fortfarande partier och andra aktörer som har ett stort behov av att slå sig in i offentligheten. Jag tänker på Alternativ för Sverige och alternativmedier som senast var på plats. För partiet Nyans kan det vara en chans att synas, men det är svårbedömt hur det kommer se ut i år, säger David Baas

Enligt Mia Stuhre har inga ansökningar med högerextrema kopplingar kommit in som hon känner till.

– Nej, ingenting. Vi träffade polisen i tisdags och de gav inte heller några signaler om att det var ansökningar på väg in.

David Baas bevakning

David Baas är reporter för Expressen och har under lång tid granskat Sverigedemokraterna, den nationalistiska rörelsen och extremhögern.

Han har fått Guldspaden, priset för grävande journalister, två gånger och har nominerats till Stora journalistpriset tre gånger. 2018 mottog han Stora Journalistpriset i kategorin Årets röst.

I maj kom David Baas ut med reportageboken "Segra eller dö" om nationalismen i Sverige, som inleds med en scen från NMR:s manifestation på Almedalsveckan 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!