"Tramsigt att hålla på med engångsplast"

Sebastian och Leo startade företaget "Gotlands bivaxdukar" i ett studentrum. Nu har de växt ur sin gamla lokal och flyttat produktionen till textilfabriken på Sotaregatan i Visby. Ingen dröm är för stor för barndomsvännerna som är övertygade om att bivaxdukar är nästa stora trend.

Leo Hjertstedt och Sebastian Rückertz i sin nya lokal på Sotaregatan. När de startade företaget "Gotlands bivaxdukar" gjorde de det i ett studentrum.

Leo Hjertstedt och Sebastian Rückertz i sin nya lokal på Sotaregatan. När de startade företaget "Gotlands bivaxdukar" gjorde de det i ett studentrum.

Foto: Pressbild

Gotland2022-07-18 11:32

Det första man möts av i Gotlands bivaxdukars nya lokal är en stor egensnickrad maskin placerad mitt på golvet. Det är här tygerna doppas i vax, torkas och så småningom skärs i mindre bitar. Sebastian demonstrerar hur processen går till. 

– Det är tydligt att det är ett hemmabygge. Jag kom på idén när jag låg och funderade någon natt. Den är nog helt unik, vi vet inte riktigt hur andra gör.

undefined
Leo och Sebastian arbetar med bivaxdukarna i sin nya lokal på Sotaregatan.

Resten av lokalen är inte helt i ordning än, det är fortfarande lite ”nyinflyttstökigt” ursäktar de sig.

Till dem som inte vet vad en bivaxduk är för något är det tyg impregnerat med bivax som kan användas, i stället för plastfolie, för att slå in smörgåsar eller täcka över skålar med matrester. Till skillnad från plast kan duken användas i mer än ett år. 

Gotlands bivaxdukar har bara hållit till i textilfabriken i två månader. När företaget föddes, i Sebastians studentrum på 19 kvadratmeter, hade killarna ingen aning om hur stort det skulle bli. 

– Vi bestämde oss för att tuta och köra helt enkelt. Sen dess har vi jobbat varje dag med det här.

undefined
Leo Hjertstedt och Sebastian Rückertz framför sin hemmabyggda maskin där bivaxdukarna produceras.

På den tiden pluggade båda två. Nu har Sebastian hoppat av sin utbildning för att ägna all sin tid åt företaget. Leo å sin sida balanserar än så länge både jobb och studier, men är osäker på hur han ska göra i framtiden. 

– I praktiken jobbar jag heltid med det här, från morgon till kväll. Sen pluggar jag på nätterna. Men bivaxdukarna är prio ett. 

Eftersom Leos studier är på annan ort har det blivit en del pendling på senare tid.

– När jag var 18–19 år så ville jag inget annat än att komma ut och se världen. Men sen startade vi det här och nu är jag på väg tillbaka till ön. 

undefined
Efter att paketen med bivaxdukarna är klara skickas de ut till kunder.

Killarna tror att bivaxduken är nästa stora grej. Sedan de tagit hjälp med marknadsföringen har företaget närmast exploderat. 

– De som hjälpte oss med annonseringen sa att de aldrig hade sett en produkt som gick så bra så fort. Det finns ett enormt intresse, man behöver inte övertyga folk, man behöver bara visa att det existerar. 

Sebastian och Leo tror att dukarna är ett naturligt steg mot ett mer plastfritt liv. 

– Om man tänker efter är det rätt rimligt att använda bivaxdukar och ganska orimligt att använda plastfolie. Det är tramsigt att hålla på med engångsplast.

undefined
En bivaxduk är ett tyg impregnerat med bivax som kan användas, i stället för plastfolie, för att slå in smörgåsar eller täcka över skålar med matrester. Till skillnad från plast kan duken användas i mer än ett år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!