”Väldigt långt kvar till ett eventuellt åtal”

Två män och en kvinna är skäligen misstänkta för höstens mordbränder. Än i dag syns spår från eldsvådorna. ”Det var hemskt, jag kunde inte sova på flera nätter”, säger Maria Al-Wazni som vaknade av branden på Endreväg.

En byggnad som innehöll samtliga förråd till de boende i BRF Tvinnaregården brann ner till grunden den 27 september. "Vi väntar ännu på att den ska byggas upp igen", säger föreningens ordförande Susanne Johansson.

En byggnad som innehöll samtliga förråd till de boende i BRF Tvinnaregården brann ner till grunden den 27 september. "Vi väntar ännu på att den ska byggas upp igen", säger föreningens ordförande Susanne Johansson.

Foto: Michael Karlsson

Gotland2022-06-09 09:11

Den 12 september förra året anlades den första av en rad mordbränder i Visby med omnejd. Den natten tände minst en gärningsman eld på second hand-butiken Återanvändarna på Herkulesvägen. Gotlands tingsrätt dömde en 24-årig och en 27-årig man till två års fängelse, men hovrätten valde senare att fria 27-åringen.

undefined
Den fängelsedömda 24-åringen ska betala 900 000 kronor för branden på Herkulesvägen.

Den 18 september brann det igen, den här gången i ett sophus på Brömsebroväg. Elden klättrade så pass högt att den var nära att sprida sig in i lägenheterna. Senare samma natt brann det i ett förråd på Gustavsviks camping. Dagen därpå anlades en brand på en uteplats på Endreväg i Visby. Fastighetsägaren Maria Al-Wazni berättar:

– Vi vaknade av att fönstren på nedervåningen sprack, sedan sprack våra också. Det var hemskt, vi blev jättechockade.

Maria Al-Wazni bor på övervåningen tillsammans med sin make Raed och deras två barn, medan de hyr ut nedervåningen.

– Vi hade bara tur att hyresgästen inte var hemma. Ett fönster var öppet så röken hade tagit sig in i lägenheten. Tänk om någon hade sovit där inne då...

undefined
Familjen Al-Wazni vaknade när fönsterrutorna krossades av värmen från den anlagda branden på Endreväg. "Vi ska vara glada att hyresgästen på nedervåningen inte var hemma", säger Maria Al-Wazni.

Spåren efter branden, som anlades i pergolan på uteplatsen, syns än i dag.

– Hela uteplatsen förstördes, säger Maria Al-Wazni.

Hon vet dock inte hur omfattande skadorna blev rent ekonomiskt.

– Försäkringsbolaget har tagit hand om det. Det är massa folk inblandade och arbetet är inte färdigt. De håller ännu på, de var där senast i morse. Men det är skönt att det börjar se ut som vanligt igen, det värsta var den hemska lukten som satt i länge.

undefined
En byggnad som innehöll samtliga förråd till de boende i BRF Tvinnaregården brann ner till grunden den 27 september. "Vi väntar ännu på att den ska byggas upp igen", säger föreningens ordförande Susanne Johansson.

Den 27 september anlades en femte brand, som blev den sista i raden mordbränder under september 2021. Den gången hade gärningspersonerna tagit sig till Tvinnaregatan i Vibble, där de tände eld på en byggnad som innehöll förråd och sophus.

Susanne Johansson är ordförande i bostadsrättsföreningen och hon berättar:

– Hela förrådsbyggnaden brann ner och vi väntar ännu på att den ska byggas upp igen. Alla medlemmar hade sina förråd där, så det var många som blev av med personliga ägodelar.

Dessutom blev de boende utan internet i flera månader, eftersom centralen för fibernätverket fanns i förrådet.

– Så det ställde verkligen till det för oss, säger Susanne Johansson.

De drabbade hoppas fortfarande att brotten ska lösas, även om Maria Al-Wazni är smått skeptisk:

– Det finns ju inga vittnen.

undefined
"Det är väldigt långt kvar till ett eventuellt åtal. Ibland bedömer vi ärenden som polisiärt och åklagarmässigt avklarade ändå, trots att det inte blir något åtal för vi inte kan komma hela vägen fram till den högre misstankegraden", säger åklagare Mats Wihlborg.

Åklagare Mats Wihlborg är dock mer optimistisk. Tack vare att polisen säkrat mobiltelefoners positionering har han kunnat delge tre personer misstanke om brott.

– Analyserna av deras telefoner stämmer väl överens med tidpunkterna för mordbränderna, förklarar han.

Även om det kan finnas en viss differens mellan tidpunkterna för när de misstänkta befunnit sig på brottsplatserna, och tidpunkterna för när larmen kom, är det tillräckligt för att personerna ska vara skäligen misstänkta, menar Mats Wihlborg.

– Skulle de bara ha varit så i ett fall är det en sak, men vi har kunnat konstatera att i alla fall två av de här personerna befunnit sig på samtliga platser innan larmen.

En av de misstänkta är den redan fängelsedömda 24-åringen och den andra är 27-åringen som friades i hovrätten. Den tredje misstänkta, som tros ha varit med vid branden i Vibble, en kvinna i 20-årsåldern.

– De uppger givetvis att de inte känner till så mycket om det här, säger Mats Wihlborg och fortsätter:

– Det vi kan konstatera att inga ytterligare bränder har inträffat efter den där perioden.

undefined
Förra veckan slog hantverkarna i de sista spikarna i den värst drabbade lägenheten på Brömsebroväg.

Mats Wihlborg har ingen uppfattning om hur mycket skadorna i de sista fyra fallen ska ha kostat, men poängterar att skadorna på Herkulesvägen uppgick till över en miljon, trots att byggnaden inte totalförstördes.

– Billigt är det i alla fall inte.

Han kan inte heller säga om åtal kommer att väckas.

– Det är väldigt långt kvar till ett eventuellt åtal. Ibland bedömer vi ärenden som polisiärt och åklagarmässigt avklarade ändå, trots att det inte blir något åtal för vi inte kan komma hela vägen fram till den högre misstankegraden, säger Mats Wihlborg.

Polisens utredningsledare, Christian Molin, förklarar det så här för Helagotland.se:

– Det svåra med mordbränder är att kunna knyta en person till själva antändandet. Vi kan bekräfta att en person varit på platsen genom iakttagelse, men sedan ska vi kunna påvisa att det är den personen som har antänt. Däri ligger utmaningen.

Domen

I slutet av förra året dömdes en 24-årig och en 27-årig man till två års fängelse för mordbranden på Herkulesvägen den 12 september samma år.

De greps i början av oktober och satt häktade fram tills att domen föll.

Båda männen överklagade domen till Svea hovrätt, som valde att fria 27-åringen eftersom det inte gick att styrka att han visste om planerna.

I maj ålades 24-åringen även att betala 902 931 kronor till Länsförsäkringar Gotland, hos vilka fastigheten var försäkrad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!