Höga elpriser försämrade Geabs resultat

När elpriserna steg ökade Geabs omsättning kraftigt. Samtidigt sjönk utdelningen till Region Gotland till noll.

När Geabs vd Oskar Lindehejd summerar 2022 ser han att omsättningen ökade kraftigt, men att rörelseresultatet försämrades.

När Geabs vd Oskar Lindehejd summerar 2022 ser han att omsättningen ökade kraftigt, men att rörelseresultatet försämrades.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2023-08-19 06:02

Under 2020 och 2021 delade Geab (Gotlands Energi AB) ut sammanlagt 60 miljoner kronor till aktieägarna Vattenfall och Region Gotland. Regionens andel är 25 procent, vilket innebar 15 miljoner kronor i utdelning.

Förra året ökade omsättningen i Geabs dotterbolag Gotlands Elförsäljning AB kraftigt. Från att ha sålt el för 278 miljoner kronor 2021 ökade omsättningen till 426 miljoner kronor, en ökning med drygt 50 procent. 

Den ökade omsättningen ledde dock inte till ökad vinst. Tvärtom. Under fjolåret påverkades Geab i högsta grad av turbulensen på den europeiska elmarknaden. Höga spotpriser på en oförutsägbar marknad ledde till att rörelseresultatet försämrades med nära tolv miljoner kronor, till ett minus om 9,9 miljoner kronor.

– Det var stora skillnader i priset på elhandelsmarknaden från dag till dag och också från timme till timme. För Geabs elhandelsverksamhet, likt för övriga elhandelsbolag, så får den typen av stora skillnader en resultatpåverkan, vilket framgår av resultatet för 2022, säger Geabs vd Oskar Lindehejd.

Den försämrade resultatet innebar att utdelningen till ägarna ställdes in.

– Vad gäller ägarnas avkastning på investerat kapital så finns en utdelningspolicy som utgår från bolagets kapitalstruktur. Utdelningen varierar och senast uteblev den helt, kommenterar Oskar Lindehejd.

De höjda priserna påverkade även moderbolaget Geab (Gotlands Energi AB) som ansvarar för fjärrvärmen. Den nära 40 meter höga glänsande ackumulatortank som uppfördes för några år sedan har visserligen förbättrat bränsleekonomin, men de höjda bränslepriserna under fjolåret påverkade resultatet kraftigt. Trots att omsättningen steg minskade rörelseresultatet med 40 miljoner kronor.

Inför 2023 höjdes priset på fjärrvärme med 1,9 procent. Läget på världsmarknaden är dock fortsatt osäkert, och Geab bedömer att priset behöver höjas ännu mer inför nästa år.

– Geab levererade en av landets lägsta höjningar inför 2023 i hopp om att de kraftiga prisökningarna på bränsle skulle vara tillfälliga och att fjärrvärmekunderna kunde hållas utanför den turbulens som uppstod. Nu visar det sig att turbulensen är stadigvarande och till delar ökat ytterligare varför vi aviserat ett högre fjärrvärmepris inför 2024, säger Oskar Lindehejd.

Geab håller ett samrådsmöte om fjärrvärmen den 4 september. Då kommer prishöjningen inför 2024 att konkretiseras och en prognos för framtiden att presenteras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!