Nya projekt ska ge mer dricksvatten

Region Gotland får två miljoner kronor till tre projekt som ska bidra till bättre hushållning med vatten. Ett av dem är att göra dricksvatten av avloppsvatten.

Avloppsvatten, vatten från livsmedelsindustrin eller ökad grundvattenbildning. Region Gotland har flera projekt på gång i jakten på mer dricksvatten.

Avloppsvatten, vatten från livsmedelsindustrin eller ökad grundvattenbildning. Region Gotland har flera projekt på gång i jakten på mer dricksvatten.

Foto: Jeppe Gustafsson

Gotland2022-06-08 07:00

Gotland är ett av områdena i landet med återkommande vattenbrist. Länsstyrelsen har därför fått 3,6 miljoner kronor att fördela till projekt som kan öka tillgången på dricksvatten. 2,4 miljoner kronor i år och 1,4 miljoner nästa år.

I år beviljar länsstyrelsen två miljoner kronor till tre projekt. 800 000 kronor satsas på ett projekt för att rena avloppsvatten till dricksvatten. Det görs vid testbädden på Storsudret, där IVL (Svenska miljöinstitutet) medverkar. IVL har tagit fram en process för återvinning av avloppsvatten. Den ska nu testas i större skala i Burgsvik.

Tekniken som används har tre delar. Först ett grovt filter som tar bort partiklar, sedan ytterligare ett filter för att ta bort andra ämnen i avloppsvattnet. Slutligen används filter för omvänd osmos för att rena vattnet till dricksvattenkvalitet.

undefined
Avloppsvatten och dricksvatten.

Det unika med projektet i Burgsvik är att det utvinner dricksvattnet före det vanliga reningsverket. Målsättningen är att producera dricksvatten lokalt på ett säkert och resurseffektivt sätt.

Region Gotland har tidigare genomfört ett projekt med att rena avloppsvatten till dricksvatten. Det genomfördes vid vattenverket i Visby med bidrag från Naturvårdsverket.

Ett projekt ska kartlägga om grundvattenbildningen vid Follingbo vattentäkt kan förbättras. SGU (Sveriges geologiska undersökning) undersökte för några år sedan var på Gotland det finns förutsättningar för att öka grundvattenbildningen genom infiltration av ytvatten. I Follingbo var förutsättningarna inte de bästa, men SGU ansåg att det behövdes bättre underlag för att göra en kvalificerad bedömning.

Nu får Region Gotland 324 000 kronor för en fortsatt utredning tillsammans med SGU. Förutom ökad grundvattenbildning ska alternativa lägen för brunnar undersökas.

undefined
Arlas mejeri i Visby kan bli en vattenkälla. Kondensatvatten från produktionen kan användas av andra anläggningar, exempelvis Gotlands Slagteri.

Det tredje projektet genomför Region Gotland tillsammans med Arla, Gotlands Slagteri och Gotlandshem. Även forskningsinstitutet Rise medverkar. Industriellt spillvatten ska återanvändas och därmed minska behovet av dricksvatten. Källa är kondensatvatten från Arla, som kan användas av andra industrier. Gotlands Slagteri är en storförbrukare av vatten, men bör delvis kunna använda vatten av lägre kvalitet.

Projektet, som får 876 000 kronor av länsstyrelsen, ska resultera i en organisation som lätt kan byggas upp på andra håll. I projektet ingår även Vimmerby, där Arla har en anläggning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!