Det är Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som uppmanar allmänheten att skicka in rapporter om varje fästingfynd man gör. På sin webb har myndigheten ett formulär, där bild och fyndplats ska rapporteras in. Syftet är att hitta nya arter för landet, som tajgafästing, flyttfågelfästing och brokig hundfästing, för att följa deras utbredning.
"Om du har hittat en fästing som vi vill undersöka närmare kommer du att få information om hur du kan göra för att skicka in din fästing till SVA", skriver myndigheten och konstaterar att djur och människor kan bli smittade av fästingburna parasiter, bakterier och virus som idag inte förekommer i Sverige.
– Ett av målen med projektet är att öka beredskapen gällande nya fästingburna infektioner med hjälp av nya system som kan ge oss tidiga varningssignaler, säger Anna Omazic som forskar på klimatförändringens effekter på infektionssjukdomar på SVA.
Insamlandet av bilder på fästingar i landet sker i ett internationellt samarbete som leds från universiteten i Heidelberg och Umeå.
– Jag tycker att det är jättebra. Fotografera fästingen, och lägg den i en burk, så att vi kan få en bild av hur set ser ut här, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström och uppmanar alla som hittar en fästing på Gotland att rapportera sitt fynd till SVA.
Sjukdomar som tidigare har betraktats som tropiska kan få fotfäste i andra delar av världen, särskilt Europa. Folkhälsomyndigheten varnar för att just flyttfågelfästing kan bära på den allvarliga virussjukdomen Krim-Kongo, hemorragisk feber. Myndigheten varnar för att klimatförändringarna gör att fästingarten på relativt kort tid skulle kunna etablera sig i Sverige.
Agneta Karlsson Norström menar att det kan finnas ett mörkertal när det gäller spridning av nya arter.
– Vi kan säkert ha oupptäckta saker, och det kommer att komma fram i ett sånt här projekt, säger hon och berättar om ett fynd för något år sedan, då en veterinär på Gotland hittade en främmande art hundfästing, just på en hund.
Förutom TBE och borrelia på människor oroar sig Agneta Karlsson Norström, som själv har haft borrelia tre gånger, för djursjukdomen anaplasma.
– Gotland sticker ut och den är obehaglig, för även om du har behandlat dina djur kan fästingen bita sig fast. Lamm kan bli väldigt sjuka, få ledinflammationer och dö.