Uppsving i rekryteringen till öns kårer

Räddningstjänsten på Gotland har länge haft svårt att rekrytera personal, men nu ser trenden ut att ha vänt.

Räddningstjänsten under övning i Visby.

Räddningstjänsten under övning i Visby.

Foto: David Skoog

Gotland2019-11-19 09:00

För ett år sedan pågick rekryteringen till flera tjänster inom räddningstjänsten för att få tillräckligt med personal till alla brandkårer på ön. Något som länge varit ett problem. Men nu ser situationen ljusare ut.

 – Vi har haft rekrytering och håller precis på med en introduktionsutbildning för deltidspersonal till Hemse där vi fått ett bra uppsving, säger Peter Schöön vid räddningstjänsten på Gotland och fortsätter:

– På deltiden tycker vi att det ser mycket ljusare ut än det gjort på länge. Men för att vi ska bli fullt nöjda behöver vi ett par till, framförallt på södra Gotland, men det hoppas vi på att kunna lösa under 2020.

Han menar att en stor del av att rekryteringen gått så bra beror på att man jobbat aktivt på kårerna runt om på ön. Däremot saknas det kvinnor för att få till en jämnare könsfördelning i kårerna även om flera kårer fått in fler kvinnor på senare år.

– Vi vill ju ha representation av bägge könen. Det är profilen utifrån yrket som måste råda, men vi ser jättepositivt på att få in flera kvinnor, det är bra för oss alla att vara representerade av bägge könen, säger Peter Schöön.

Just nu jobbar man med rekryteringen av sommarpersonal. Även det en oftast svår nöt att knäcka, men som hittills ser bra ut för 2020.

– Vi har fått ett jättebra gensvar och kommer att träffa ett antal personer nästa vecka som vi hoppas kunna locka hit. Det är inte det allra enklaste att få folk att komma till Gotland, men det ser förhållandevis positivt ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!