Därför började Vindkraftverket på Näsudden brinna

Under förra veckan började ett vindkraftverk på Näsudden att brinna och arbetet med att utreda brandorsaken påbörjades direkt. Och nu kan man slå fast vad faktorerna bakom branden var.

Räddningstjänsten larmades om branden på förmiddagen tisdagen den 8 augusti.

Räddningstjänsten larmades om branden på förmiddagen tisdagen den 8 augusti.

Foto: Sofie Regnander

Gotland2023-08-18 12:20

På förmiddagen den 8 augusti började det att brinna i ett vindkraftverk på Näsudden, där branden skulle ha utbrutit i motorrummet högt upp i vindkraftverket. Räddningstjänsten hade fyra personer på plats för att bekämpa branden och arbetet pågick i flera timmar. 

Vindkraftverket ägs av Näsvind AB, där Orrön energy är majoritetsägare och där övriga ägare är bland annat lokalbor i Näs. Redan dagen efter branden kunde man plocka ner vindkraftverket för en teknisk undersökning och man har nu kunnat hitta en anledning till att branden inträffade.  

– Vi vet att det var bromsen som ska få vindkraftverket att stanna som överbelastades och blev varm. Men varför den överbelastades vet vi inte än, säger Andreas Wickman, vindkraftskonsulent och delägare.

undefined
Andreas Wickman, vindkraftskonsulent och delägare, menar att orsaken bakom branden är att bromsarna, som skulle få den att stanna, hade överbelastats.

Andreas Wickman tror även att ovädret Hans, som förde med sig starka vindar och åska, kan ha haft en inverkan till branden. 

– Det som skapade all värme var bromsarna då det var tänkt att vindkraftverket skulle stanna till. När stark vind förekommer då är det helt nödvändigt att alla säkerhetssystem fungerar så som de ska, men den här gången gjorde de inte det. Det är inte helt säkert att vi kommer att få alla svar, men vi försöker om inte annat för att undvika att något liknande sker framöver, säger han. 

I en tidigare artikel berättade Jonas Dahlström, Sverigechef på Orrön Energy, att ett vindkraftverk håller i ungefär 25 till 30 år och att det som brann var ungefär 20 år gammalt och därför hade några år kvar. Men enligt Andreas Wickman var modellen uppemot 30 år, då den ingick i byggnationen som gjordes 1992. 

– Det här vindkraftverket är gammalt och står lite på övertid. Tanken är ett hela delparken ska bytas ut så snart som tillstånd givits. 

undefined
En del av vingen bröts av i samband med branden.

Genom åren har fyra generationsskiften gjorts av den större delen av Näsuddens vindkraftverk. Men delparken på den östra sidan, som utgör cirka tio procent av produktionskraften, består till största del av äldre modeller som är uppemot 20 till 30 år. Det är denna del som Vattenfall har ansökt om att byta ut, men för det krävs tillstånd från länsstyrelsen. Enligt Jonas Dahlström är det detta som styr om man kommer att laga vindkraftverket som började brinna eller om man kommer att få byta ut hela delparken till mer moderna maskiner. 

– Det rimliga hade varit att få byta ut de äldre och få bygga nya, men det är förvånansvärt komplicerat. För vår del skulle vi göra det ganska omgående. Förhoppningsvis kan vi få besked om ett par år och då är det kanske inte så ekonomiskt försvarbart att försöka få i gång en enstaka maskin, säger han. 

Hur har ni sett över de andra maskinerna av äldre modell?

– Vi har två identiska maskiner till den som brann och dem har vi tittat mest på. Sen ska vi se över om de äldre maskinerna ska stanna tidigare vid vissa vindhastigheter än det normala som är ungefär 25 meter per sekund. Men det är för tidigt att dra slutsatsen ännu, men någon förändring givet det som har hänt kommer det att bli, säger Jonas Dahlström.

undefined
Enligt Jonas Dahlström från Orrön Energy har man nu sett över de andra vindkraftverken av äldre modell. Där man sett över lösningar som ska hindra att något liknande sker igen.

Kan det innebära fler bränder för de med äldre modell?

– Det kan det göra. Naturligtvis gör vi allt för att undvika det, och därför är det viktigt för oss att förstå hela kedjan bakom branden och varför bromsen inte kunde få vindkraftverket att stanna, säger Andreas Wickman. 

– Det är dramatiskt när bränder sker, men att det händer någon gång då och då är inom ramarna och sånt som kan hända när det rör sig om elektriska anläggningar, säger Jonas Dahlström.

undefined
Räddningstjänsten fokuserade på att släcka de markbränder som uppstod när det föll ner brinnande delar från vindkraftverket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!