GT har tidigare rapporterat om den kraftiga ökningen i vabbande under pandemin, som fortsatte även år 2022 – då framförallt Gotland vabbade som aldrig förr.
Utbetalningarna för vabb, eller "tillfällig föräldrapenning för vård av barn", gick på Gotland från 45,6 till 52 miljoner kronor under fjolåret. Denna ökning, på 14 procent, är rikets överlägset kraftigaste.
En annan – mer smickrande – förstaplats har vi samtidigt blivit av med.
Gällande jämställdheten ligger männen fortfarande efter på vabb-fronten, men gotländska pappor har åtminstone kunnat skryta med att vara bäst i landet.
Under 2022 tappade ön på denna länslista, från första till fjärde plats. Många landsändar på listan minskade faktiskt i jämställdhet under fjolåret – och Gotlands negativa trend är en av de starkaste: Våra pappor gick från 41,7 procent av dagarna till 40,3.
– Jag har ingen omedelbar förklaring till minskningen. Vi såg ju en ökning några år bakåt i tiden och sedan är min bild att det legat ganska stilla. Jag skulle kanske trott att mäns andel skulle ökat under pandemiåren, då kvinnor är överrepresenterade i de branscher som verkligen sattes under press under pandemin. Men tydligen har det inte blivit så på Gotland, funderar länsstyrelsens jämställdhetsstrateg Caisa Skoggren.
Med tanke på den totala vabb-ökningen måste man dra slutsatsen att öns mammor varit borta väldigt mycket från jobbet i fjol.
Ofta är det mannens högre lön – och därmed högre inkomstbortfall – som gör att familjer låter kvinnan stanna hemma betydligt mer. Men detta tänkande riskerar att drabba kvinnan hårt på längre sikt, framförallt vid en skilsmässa.
– Efter 33 000 kronor i lön påverkas inte ersättningen för vabb. Vilket gör att pappor, som oftare är den som har högst lön, förlorar mer på att vara hemma. Man kanske även uppfattar att den som tjänar mest har det viktigaste arbetet. Men om familjen fler barn och detta pågår under en längre tid får det stor inverkan på kvinnans löneutveckling och pension, kommenterar Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh i ett pressmeddelande.
Försäkringsbolaget har räknat ut hur mycket du verkligen förlorar i inkomst på att vabba. Men 36 000 kronor i lön landar summan på 765 kronor per dag, när pensionsbortfallet räknas in.
Tjänar du i stället 50 000 i månaden, men stannar hemma en dag med sjukt barn, går du minus 1 550 kronor.