Under förra veckan rapporterade GT om de två vännerna Tom Leveau och Tommy Nyström, som inom loppet av några veckor gjorde samma fystest, ett test krävs för att kunna utbilda sig till ordningsvakt. Osannolikt nog drabbades båda av hjärtstopp under testen, och medan Tom överlevde så gick Tommys liv inte att rädda.
Det är i dagsläget ingen som vet varför de två männen drabbades av hjärtstopp. Men i intervjun med GT berättade Tom Leveau att en teori, som han menar att läkare på Karolinska delgett honom, är att det kan ha berott på att båda kort innan de gjorde fystesten varit sjuka i covid-19, samt att de båda vaccinerats med Modernas covidvaccin Spikevax.
Bernice Aronsson jobbar som utredare på Läkemedelsverket, och hon säger att man i dagsläget inte kunnat se någon koppling mellan vaccin mot covid-19 och hjärtinfarkt.
– När det gäller hjärtinfarkt så är det ju alltid ett symptom som vi har särskild övervakning på när det gäller alla mediciner och även vaccin. Det har vi följt noga, och vi har inte funnit några samband mellan covid-vaccin och hjärtinfarkt. Vi fortsätter dock såklart att övervaka det här löpande, enligt våra gällande rutiner, säger hon.
Däremot har forskning kunnat påvisa att mRNA-vaccinen mot covid-19, det vill säga Modernas och Pfizers, ökar risken för hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation, och främst då för unga vuxna. Med anledning av detta rekommenderar sedan oktober 2021 Folkhälsomyndigheten inte Modernas vaccin Spikevax till personer som är 30 år och yngre.
– Vi har kunnat se att både covid-infektion och och mRNA-vaccin mot covid-19 kan ge en viss ökad risk för hjärtmuskelinflammation. På gruppnivå är det främst för personer under 30 som vi sett en ökad risk, men risken är inte noll för dem som är äldre heller.
Bernice Aronsson varken kan eller vill kommentera enskilda fall, som det som drabbade Tom Leveau och Tommy Nyström, men hon säger att man inte har någon särskild rekommendation från Läkemedelsverkets sida när det gäller hur man ska tänka med träning efter vaccination, utöver den generella rekommendationen att ta det lugnt om man känner sig hängig eller sjuk.
Folkhälsomyndigheten har heller ingen rekommendation om att avstå från träning i anslutning till vaccination, utan skriver såhär på sin hemsida:
"Du kan träna som vanligt efter att du har vaccinerat dig mot covid-19, om du känner dig helt frisk och mår bra".
Även om det alltså inte finns någon dokumenterad koppling mellan vaccin mot covid-19 och hjärtinfarkt, så finns det forskning som tyder på att risken för hjärtinfarkt och stroke ökar efter en covid-infektion. Studien är gjord på Umeå universitet och baserad på 82 742 covid-19-patienter. Man har använt två olika statistiska metoder, och resultaten publicerades sommaren 2021.
– Vi fann att risken för hjärtinfarkt och stroke ökade trefaldigt de första två veckorna efter covid-19, oavsett metodval, säger Osvaldo Fonseca Rodriguez, som är en av författarna till den vetenskapliga publikationen, till universitetets hemsida.