"Trodde aldrig det som hände Tommy skulle hända mig"

Under ett fystest avled Tommy Nyström tragiskt. En vecka efter begravningen gjorde vännen Tom Leveau samma test, och även han drabbades av hjärtstopp. Men Tom överlevde. I veckan träffade han sin livräddare, polisen Johan Johnsson.

"Jag vill tacka all blåljuspersonal, men framförallt de som var på gymmet och räddade mitt liv", säger Tom Leveau.

"Jag vill tacka all blåljuspersonal, men framförallt de som var på gymmet och räddade mitt liv", säger Tom Leveau.

Foto: Malin Stenström

Visby2022-04-30 07:02

Vännerna Tommy Nyström och Tom Leveau växte upp tillsammans i Visby och trots olika vägval i livet höll de kontakten. Nu, som 50- respektive 48-åringar, hade de kommit fram till samma vägskäl när de båda bestämt sig för att utbilda sig till ordningsvakter.

I början av mars begav sig Tommy Nyström till polisstationen i Visby för att genomföra fystestet som krävs för att komma in på utbildningen. Två kilometer skulle springas på max tolv minuter.

Då hände det som inte får hända – Tommys hjärta stannade. Hans liv gick inte att rädda och några dagar senare stängdes hans respirator av.

undefined
Tommy Nyström blev 50 år gammal.

Den 8 april tog Tom Leveau farväl av sin vän på begravningen. I bakhuvudet fanns en gnagande tanke på att han själv skulle göra samma fystest om mindre än en vecka. Men blixten slår aldrig ner på samma ställe två gånger, eller hur?

undefined
I torsdags fick Tom Leveau, och hans barn Charlie och Leona, träffa Johan Johnsson, som var en av de tre poliser som räddade Toms liv när hans hjärta stannade.

Den 13 april klev Tom upp på löpbandet.

– Jag kommer ihåg att det kändes väldigt bra, jag kände mig så stark. Det är det som är skrämmande.

För plötsligt högg det till i bröstet och allt började svartna, berättar Tom drygt två veckor efter händelsen.

I andra änden av gymmet på polisstationen fanns polisen Johan Johnsson, som var ledig den här dagen.

– När jag satt där på spinningcykeln såg jag dig och tänkte att "det där ser bra ut".

Sedan hörde han kollegan, som höll i fystestet, ropa att han behövde hjälp.

– Då såg jag att du segnade ner på löpbandet, så jag skyndade mig bort för att hjälpa dig.

undefined
"Polisen får samma larm om hjärtstopp som ambulansen. Det kan vara bra att veta, när vi kommer med sirenerna påslagna, att det kan handla om liv och död. För vid hjärtstopp är tiden helt avgörande", säger Johan Johnsson.

Det här är första gången Tom träffar sin livräddare Johan efter händelsen. Med sig till polisstationen har Tom sina två yngsta barn Charlie och Leona. Hon räcker över en stor bukett blommor till Johan.

– Tack så mycket, säger Leona.

– Det var det lilla, att kunna hjälpa någon är värt allt i livet, svarar Johan.

Charlie lämnar över ett etui med en klocka, medan Tom förklarar:

– Klockan heter Timeless of Sweden, och för mig är livet tidlöst. Man vet aldrig när det tar slut, så lev medan du kan.

undefined
Tom Leveau tackade sin livräddare Johan Johnsson med en bukett och en klocka.

Tom är märkbart tagen när han återser sin livräddare. Men han biter ihop och sväljer hårt när han får höra Johan återberätta händelseförloppet:

– Vi var tre poliser på plats som såg till att du fick fria luftvägar och hade puls. Först tänkte jag att du bara var rejält utmattad, sedan insåg vi att det var värre, för du hade enorma smärtor i bröstet. Du tog dig för hjärtat.

Ytterligare tre poliser hjälpte till genom att hämta hjärtstartare och lotsa ambulansen.

– Jag minns att jag sa åt er att ni inte behövde ringa ambulansen, att jag ville göra klart fystestet, säger Tom och fortsätter:

– Om ni hade lyssnat på mig vet jag inte var jag hade varit i dag.

undefined
Tom Leveau fick fira påsken i sjukhussängen på Karolinska sjukhuset.

Tom fördes med ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset i Stockholm, där de konstaterade att han drabbats av en akut hjärtinfarkt.

– Jag jobbade faktiskt den kvällen och åkte ner till akuten för att fråga hur det var med dig. Det kändes väldigt bra när jag fick höra att du var inlagd, säger Johan.

undefined
"Det är jättehäftigt att se dig stå här i dag, det är obetalbart för mig", säger polisen Johan Johnsson.

Som polis var det här inte första gången Johan hjälpte till vid ett hjärtstopp.

– Alla poliser är utbildade i hjärt- och lungräddning och vi får samma larm som ambulansen. Det kan vara bra att veta, när vi kommer med sirenerna påslagna, att det kan handla om liv och död. För vid hjärtstopp är tiden helt avgörande, säger han och passar på att slå ett slag för värdet av att gå kurs i HLR:

– Hjärt- och lungräddning är inte svårt, och det räddar verkligen liv.

undefined
Tom Leveau vill fortfarande bli ordningsvakt. "Men vi får se vad läkarna säger, först blir det rehab", säger han.

Ingen vet varför båda vännerna Tom och Tommy drabbades av hjärtstopp. Men enligt Tom är en teori att det kan bero på att de båda nyligen hade varit sjuka i covid-19, och att båda hade vaccinerats med Moderna. Enligt Folkhälsomyndigheten ökar just Modernas vaccin Spikevax risken för inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck – och risken ökar än mer i samband med virusinfektioner som covid-19.

– När jag cyklade till polisstationen den där dagen tänkte jag hela tiden på Tommy, att det som hände honom kunde hända mig också. Men jag trodde ju aldrig att det skulle göra det, säger Tom.

– I mitt jobb som polis har jag verkligen lärt mig att det är när man minst anar det som det händer. Nu hände det dig, säger Johan.

undefined
"Det som är bra med poliser är att de kan rädda människor", säger Charlie Leveau, i blå tröja, som en dag vill bli polis.

Det börjar kurra i magen på barnen Charlie och Leona och Johan behöver återgå till polisarbetet. Innan de skiljs åt ger Johan och Tom varandra en lång kram.

– Det är jättehäftigt att se dig stå här i dag, det är obetalbart för mig, säger Johan.

Spikevax

Sedan årsskiftet rekommenderar inte längre Folkhälsomyndigheten Modernas vaccin Spikevax till personer som är 30 år och yngre.

Detta eftersom data visat att risken för hjärtmuskel- och hjärtsäcksinflammation ökar för ungdomar och unga vuxna och främst hos pojkar och män, i samband med vaccination mot covid-19.

För den enskilda individen är risken att drabbas väldigt liten.

Inflammationen går oftast över av sig själv, men symtomen behöver bedömas av läkare.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!