Under tisdagsmorgonen presenterades det till slut, Rederi AB Gotlands bokslut för året som gick. Denna händelse brukar tilldra sig uppmärksamhet, men inför årets genomgång får man säga att intresset varit större än vanligt.
Som bekant beslutade dotterbolaget Destination Gotland i höstas att höja biljettpriserna rejält, vilket gett upphov till massiv kritik och beskyllningar om att rederiet skor sig på gotlänningar med ansträngd privatekonomi.
Hur gick det då? Inte bra alls. Gotlandsbolaget – som det kallas i dagligt tal – redovisar visserligen högre intäkter, som med bolagets egna ord förklaras av ”ökade trafikintäkter för Destination Gotland, nya intäkter för Hansa Destinations samt en förbättrad produkttankmarknad”. Därtill ökade antalet passagerare något.
Men – intäkterna blev ändå ringa jämfört med de kostnadsökningar som bolaget upplevde i fjol, särskilt på drivmedelssidan. Det justerade rörelseresultatet – ett företags vinst före skatt och räntor – landade i slutändan på minus 129,4 miljoner kronor; att jämföra med en rörelsevinst på 123 miljoner kronor föregående år.
För koncernens bolag som driver färjetrafik – Destination Gotland och Hansa Destination – handlar det om en gemensam förlust på 417,2 miljoner kronor.
Har bolaget någonsin tidigare redovisat ett så dåligt resultat? Den frågan fick vd:n Håkan Johansson under en kort frågestund på tisdagsförmiddagen.
– 160 år är en lång tid, men om vi ser de senaste 25–30 åren är det här ett extremt dåligt resultat, som kommer sig av att bränslepriserna ökade oerhört mycket under året, svarar Håkan Johansson.
Detta trots att man höjde biljettpriserna och bytte från LNG till Marine Gasoil i tankarna, alltså. Det ska dock tilläggas att prishöjningen som avses var den som började gälla i fjol; den som trädde i kraft efter årsskiftet och orsakat mest rabalder kan utvärderas först senare.
Håkan Johansson tror hur som helst inte att höjningarna kommer att leda till att färre väljer att åka till och från Gotland.
– Om vi tittar på bokningsläget inför sommaren så ser det normalt ut, det är inga större avvikelser jämfört med tidigare, trots prisjusteringar.
Under 2022 sålde Gotlandsbolaget fyra produkttankfartyg, vilket tillförde 519 miljoner kronor till kassan.
– Det är en engångseffekt, men tack vare den har vi en god likviditet som möjliggör framtida investeringar i grön teknik, säger Håkan Johansson.