Visbykontoret drunknar i ansökningar

37 anställda på CSN:s kontor i Visby fick en tuff start.14 000 ansökningar från hela landet, tre gånger så många som man kalkylerat med, väntar på utredning.

På CSN:s kontor i Visby är Marcus Bill Larsson gruppchef. Han berättar om den stora anstormningen av ansökningar, tredubbelt mot vad man hade räknat med.

På CSN:s kontor i Visby är Marcus Bill Larsson gruppchef. Han berättar om den stora anstormningen av ansökningar, tredubbelt mot vad man hade räknat med.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-10-26 06:02

Det blev succé för det nya omställningsstödet. Från och med den 1 oktober kan den som är 27 år eller äldre och redan ute i arbetslivet söka, för utbildningar som stärker möjligheterna till jobb.

För att hantera alla ansökningar etablerades ett kontor på Gotland, och ett i Gävle. Personalen har minst sagt att göra. Första vardagen låg 4 500 ansökningar i inkorgen och 1 200 telefonsamtal besvarades. Tre veckor senare är antalet ansökningar uppe i 14 000.

Prognosen för 2022 var 5 300 ansökningar. Det nåddes efter tre dagar. Det nya omställningsstudiestödet har därmed fått en flygande start.

– Intresset för det nya stödet har varit mycket större än vi trodde och det är roligt att många vill ta chansen, säger Annika Fahlander, chef för utbetalningsavdelningen på CSN.

undefined
På CSN:s kontor i Visby är Marcus Bill Larsson gruppchef. Han berättar om den stora anstormningen av ansökningar, tredubbelt mot vad man hade räknat med.

Hittills är inga nyanställningar planerade på Visbykontoret, inte heller arbete på övertid för personalen, enligt gruppchef Marcus Bill Larsson.

– Man kan bara prata med en kund åtgången, det går inte att göra på annat sätt, säger han och menar att längre handläggningstid kan bli en konsekvens av det enorma intresset.

Att det är en helt ny form av stöd gör att mycket hantering måste ske för hand och manuellt. CSN utreder nu möjligheter till ökad digitalisering vilket skulle kunna underlätta arbetsbördan.

– Vi jobbar på ett antal spår, säger Marcus Bill Larsson.

undefined
Omställningsstudiestödet sysselsätter de 37 anställda på kontoret i Visby mer än väl just nu. Man väntar på att digitala lösningar ska underlätta arbetet.

Enligt en färsk undersökning vill hälften, 54 procent, av svenskarna byta yrke eller bransch under sitt resterande arbetsliv. Hur mycket var och en som beviljas av det nya stödet kommer att få är ännu inte klart. Första utbetalning kan ske den 25 januari.

– Det är jättekul att det här är så intressant. Budskapet till alla är att först kolla om man omfattas av stödet. Det är en uppmaning vi vill trycka på, säger Marcus Bill Larsson.

Den som vill studera ska ha jobbat 8 år inom de senaste 14 åren, men också ha haft en anställning under minst 12 av de senaste 24 månaderna. Studiestöd kan ges under max 44 veckor.

Fakta om stödet:

Just nu gäller ansökan för studier som börjar den 1 januari till den 30 juni 2023.

Den sökande ska vara 27 till 62 år, etablerad och ha förankring på arbetsmarknaden.

Utbildningen ska bidra till att man blir mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Omfattningen av studierna måste uppnå en viss given nivå.

Rätten till omställningsstudiestöd gäller bara under en begränsad tid.

Källa: CSN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!