Det var Thomas Zielinski, nu kommunikationsansvarig vid Gotlands elnät, men för ett år sedan var kommunikatör vid länsstyrelsen, som fick "äran" att hos hovet förankra förra årets idé om att kungafamiljen skulle pryda kabelskåpen på Gotland.
Frågan togs emot väl och Thomas Zielinski fick till och med en "tummen upp" från självaste kungen.
– Utställningen blev en succé och den uppmärksammades stort både bland gotlänningar, besökare och riksmedia så vi kände att det skulle vara roligt om en fotoutställning skulle kunna bli ett årligt återkommande inslag, berättar Thomas Zielinski.
Sagt och gjort – efter ett år med kungafamiljen har det nu blivit dags för att låta foton med lite mer anonyma ansikten ta plats på skåpen. Sammanlagt pryder den nya utställningen 17 kabelskåp i Visby. Historiska foton som berättar om hur Gotland elektrifierades. På elbolagets hemsida kan man hitta en karta som visar var man kan hitta de aktuella skåpen och på fotona finns en QR-kod som ger mer information kring varje bild.
– Vi vill hylla alla de gotlänningar som genom åren arbetat med att utveckla elektriciteten på Gotland. Det är ett arbete som många gånger sker i det fördolda och något som vi kanske tar lite för givet, säger Kalle Blomberg, vd för Gotlands elnät.
Han pekar på ett foto från ett kabelarbete på Södertorg 1921. Inte en grävmaskin i sikte. Det måste ha varit ett minst sagt slitigt jobb.
Ett av utställningens äldre foton från 1800-talet visar en "lyktgumma" som tänder ett av Visbys tidiga gatuljus som då drevs av fotogen eller gas. Det var först efter en lång och livlig debatt som staden bestämde sig för att satsa på den magiska nymodigheten el. 1904 togs Visbys första dieseldrivna elverk i drift och de första 50 elektriska gatuljusen kunde tändas i staden. Därmed var också alla Visbys lyktgummor och lyktgubbar ett minne blott.
Utställningen på kabelskåpen kommer att finnas till allmän beskådan under ett år, men redan nu har man börjat fundera på kommande teman.
– Vi kommer att sätta oss ner i höst och spåna på en fortsättning och en ny utställning. Med det gensvar vi fått skulle det vara roligt att hitta på något där gotlänningarna kan vara med och bidra på något sätt, avslutar Thomas Zielinski.