Motortankern Rone som i februari 1981 förliste i storm väster om Gotland har i 40 år legat som en tickande miljöbomb på nära 100 meters djup. Vraket, med sin last som bestod av drygt 200 kubikmeter tjockolja avsedd för Gotlandsfärjorna, har klassats som ett av de farligaste i landet.
Nu är saneringen färdig, ett komplicerat arbete som har dragit ut på tiden på grund av problem både med teknik och hårt väder.
– Till slut kunde utföraren genomföra det tekniskt komplicerade uppdraget framgångsrikt. De borrade sig in i alla tankar på vraket och fäste utrustningen för att undersöka om tanken innehöll olja, förutom två som visade sig ha sprickor i tankarna som inte kunde innehålla någon olja, förklarar Fredrik Lindgren, utredare på Havs- och vattenmyndigheten som ansvarat för saneringen.
Totalt kunde 13 000 liter ren olja och ett antal kubik oljeblandat vatten med hjälp av en undervattensrobot pumpas upp från vraket. Resterande mängder olja visade sig dessvärre ha läckt ut i havet, under åren som vraket har legat på havsbotten.
Fredrik Lindgren konstaterar att vraket visade sig vara mer nedbrutet än vad som kunde ses på den inspektion som genomfördes 2017. Under arbetet visade det sig att vissa platser på vraket, speciellt vid avluftningsrören, så fanns det hål som bara täcktes med lager av färg.
– Det fanns också en knäck i skrovet vid tankpar fem, som visade sig ha sprickor, där olja troligtvis har läckt ut under årens lopp.
Det komplicerade arbetet har utförts av ett danskt och ett norskt bolag, med statliga medel och en budget på 25 miljoner kronor. Havs- och vattenmyndighetens riskbedömning var att ett större läckage från Rone skulle ha hotat Gotlands västra kust. Såväl turism som stora miljövärlden skulle ha påverkas.
– Det känns bra att vraket nu kan avskrivas som ett miljöhot i Östersjön, konstaterar Fredrik Lindgren.