"Arbetslivskriminalitet hotar samhällssystemet"

Gotländska riksdagsledamoten Hanna Westerén (S) säger att arbetslivskriminalitet hotar samhällssystemet. Hon har skrivit flera debattinlägg den senaste tiden och planerar nu en motion till riksdagen.

Gotlands riksdagsledamot Hanna Westerén (S) förbereder en motion riktad mot arbetslivskriminalitet.

Gotlands riksdagsledamot Hanna Westerén (S) förbereder en motion riktad mot arbetslivskriminalitet.

Foto: Nils Stahle/arkiv

Gotland2023-08-18 12:55

"De misstänkt låga priserna fortsätter att frodas för att det finns en efterfrågan. Det är viktigt att alltid efterfråga kollektivavtal när man äter på restaurang och bokar boende".

Det skrev Hanna Westerén tillsammans med partikamraten Sofie Eriksson i en artikel med rubriken "Så kommer vi åt brottsliga arbetsgivare" i tidningen Arbetet tidigare i sommar. De sitter båda i riksdagens skatteutskott.

Och häromdagen skrev Hanna Westerén i Gotlands Tidningar: "Jag tror att vi på fullt allvar måste börja prata om priset för snorbillig städning och tokrea på terrassbygge".

undefined
Gotlands riksdagsledamot Hanna Westerén (S) förbereder en motion riktad mot arbetslivskriminalitet.

– Vi måste börja ifrågasätta sådant som är alldeles för billigt. Arbetslivskriminaliteten är ett hot mot vårt samhällssystem. Det finns många skäl att engagera sig. Allt fler dör i olyckor på jobbet och fusk på arbetsmarknaden drar undan stora belopp från stat och regioner, säger han.

Hon möttes av skratt under Almedalsveckan när hon deklarerade att hon är närmast besatt av upphandlingsfrågor.

– Men det är viktigt. Offentlig upphandling omsätter mångmiljardbelopp. Tidigare när jag hade ansvar för klimatfrågor så tittade jag mycket på sådana aspekter. I min nuvarande roll, som ledamot i skatteutskottet, är det naturligt att se på upphandlingar från andra perspektiv. Vårt utskott hanterar ju Skatteverket, Tullverket och Kronofogden. Samverkan mellan de myndigheterna är en viktig resurs.

Hur bedömer du läget på Gotland?

– Jag sitter nu för tiden inte i någon nämnd, men är fullmäktigeledamot och får genom bland annat våra regionråd och fackliga kontakter inblickar. Den sociala kontrollen kan vara större på ett litet ställe, men arbetstagare drabbas här också, liksom seriösa företag.

Hanna Westerén oroar sig för "skuggsamhället" och arbetslivskriminalitetens koppling till gängrelaterade våldsbrott. I debattinlägget i Arbetet pläderade hon och Sofie Eriksson för krav på kollektivavtalsliknande villkor vid offentlig upphandling, för att sekretesshinder mellan myndigheter måste brytas och så lyfte de konsumenternas ansvar. De framhöll också fackföreningarnas roll "längst fram i kampen". 

Arbetsmiljöverkets inspektioner på Gotland tidigare i år resulterade i att sju av tjugo besökta byggarbetsplatser stängdes.

Filip Jonsson är ombudsman och regionalt skyddsombud för Byggnads på Gotland:

– Det handlar ofta om säkerhetsbrister på byggena. Dåliga byggnadsställningar och brister i ordning och reda. Vi kanske har varit lite förskonade från det grövsta av rent illegal verksamhet här, men märker ju tendensen. Det är djupt problematisk när man bara tittar på lägsta pris och inte bryr sig om arbetsmiljön, säger han och fortsätter:

undefined
Felix Jonsson, ombudsman och regionalt skyddsombud: "Läget är redan djupt problematiskt".

– Jag får påstötningar från medlemmar, men också från seriösa företag som vänder sig mot oschysst konkurrens – sådan input är förstås välkommen.

Vad bedömer du som mest effektivt?

– Att skyddsombuden får verka fritt, att det får vara det fackliga uppdraget. Sedan har vi förstås hjälp av Arbetsmiljöverkets inspektioner.

Filip Jonsson nämner också att Byggnads vid senaste avtalsrörelsen kom överens med branschen om samarbete mot kriminalitet i branschen, ett samarbete som går under namnet Svensk byggkontroll.

Hanna Westerén kommer under hösten att skriva en motion till riksdagen om arbetslivskriminaliteten.

– Jag ska bara fundera på hur, då man inte får motionera i eget utskott, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!