Döda fåglar hittas fortfarande längs Gotlands kuster och nu har fler arter än tordmular och sillgrisslor drabbats av fågelinfluensan. Utbrottet av influensa verkar inte ha mattats av.
– Nej, tyvärr ser det ut som att det fortsätter. Vi har skickat nya arter för analys, jag tror jag har skickat 50 kilo fågel. Jag har inte fått slutsvar för flera olika måsarter men havstrut och skarv var positiva för fågelinfluensa, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström.
Hon berättar att de fortsätter att samla och skicka in olika arter till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för analys.
– Vi är också intresserade av landlevande fåglar som gäss och änder, som finns både i vattnet och på land. De kan ju vara en smittkälla till tamfåglar.
Det saknas ännu kunskap om influensan drabbat han- eller honfåglar extra hårt eller vilken ålder det är på de fåglar som dött. Det är också för tidigt att veta hur många som dött av influensan.
– Vi kan än så länge inte se hela omfattningen, det återstår mycket arbete, säger Agneta Karlsson Norström och fortsätter:
– Det är svårt att veta hur hårt drabbade de här kolonierna på Karlsöarna är och hur framtiden för populationen ser ut.
Hittills har regionen och länsstyrelsen samlat in runt 300 döda fåglar som nu ligger nedfrysta i väntan på destruering. Den som hittar döda eller sjuka gäss, måsar, kråkfåglar eller svanar uppmanas att kontakta länsstyrelsen. Alla fynd, oavsett art kan, får gärna rapporteras till SVA.