För snart ett decennium sedan blev polisen en enda myndighet, uppdelad på sju regioner. Gotland kom att tillhöra Stockholm, vilket innebar ett betydligt tätare resursutbyte med huvudstaden.
Under början av 2023 eskalerade gängkonflikterna där. Våldsvågen och efterföljande utredningar fortsatte under hela året, vilket påverkade Gotlandspolisens verksamhet i stor omfattning.
I slutet av januari berättade Emil Eisersjö att han, tillsammans med flera ö-kollegor, hade kallats upp till Stockholm. Så här sade han om läget där:
– Det är synnerligen allvarligt och något vi aldrig tidigare under mina 20 år som polis har upplevt.
Senare under året intervjuades den numera veckopendlande Ayman Aboulaich, om sin nya roll som utredningsledare inom ”nationella förstärkningsorganisationen”. Även han försökte beskriva situationen i storstaden:
– På det personliga planet hamnar man i stora tragedier. Ett skott som tar en sekund kan innebära stora konsekvenser i form av rädsla, kanske behöver de flytta, oskyldiga som dör… jag har träffat så många oskyldiga människor vars liv vänts upp och ner.
Detta är bara några exempel på gotländska insatser, i polisregionen i övrigt, under fjolåret. I själva verket har var tionde ö-polis, i genomsnitt, tjänstgjort på fastlandet.
– Grovt räknat var tio procent av våra resurser placerade i Stockholm under 2023. Men det ingår faktiskt i vårt uppdrag att hjälpa till där, betonar polisområdeschef Fredrik Persson.
Är det några få individer på heltid, eller många olika?
– Det är ganska många som varit över, men olika länge. Några i längre perioder, medan andra bara åkt över för enstaka, kortare insatser.
Enligt Fredrik Persson visar alla resultat att man trots detta har klarat av sitt lokala uppdrag på ett bra sätt.
– Men sedan är det en arbetsmiljöfråga också, som är viktig. Att se till att ingen jobbar för mycket eller har det jobbigt. Men det finns inga varningssignaler där heller, hittills fungerar det bra, eftersom vi har så pass kompetent och duktig personal.
Finns det några som egentligen inte har velat åka till Stockholm?
– Nej, absolut inte, det finns en god vilja och en stor förståelse för att det behövs. Men däremot är det slitsamt att vara borta hemifrån i längre perioder och man får jobba mycket. Vi har haft kontinuerlig kontakt och uppföljning för att kolla att det fungerar bra.
Allt tyder också på att utlåningarna kommer fortsätta under 2024. I vilken omfattning återstår att se.
– Vi räknar med att vi kommer fortsätta göra insatser i resten av regionen, det ligger med i vår planering. Även om det varit mindre om skjutningar i media ett tag så pågår fortfarande ett jätteintensivt arbete, varje dygn och varje timme, som kräver resurser.
Polisområdeschefen betonar samtidigt att modellen har sin fördelar, även för den part som måste dela med sig:
– Det här är ett jättebra kompetensutbyte, som är utvecklande för vår personal också.
Gällande bemanningen så började häromdagen 171 nya polisaspiranter inom regionen – men endast två av dessa har sin placering på Gotland.
Vilket också är i sin ordning, menar Fredrik Persson:
– Framåt sommaren kommer ytterligare sex personer. Det gör att ön totalt under året kommer få åtta nya poliser och det motsvarar behovet. Över tid har vi haft en god personalutveckling.