Krog utanför Visby – en utmaning lågsäsong

Att driva krog eller hotell på utanför Visby under lågsäsong kan vara utmanande. Fel beslut under lågsäsong kan vara avgörande för verksamheten, menar Henrik Fredmark.

Henrik Fredmark har många års erfarenhet av att driva krog i Visby sedan tiden innan Toftagården. Han menar att man måste tänka efter extra mycket när man driver krog på landsbygden.

Henrik Fredmark har många års erfarenhet av att driva krog i Visby sedan tiden innan Toftagården. Han menar att man måste tänka efter extra mycket när man driver krog på landsbygden.

Foto: David Skoog

Gotlands Tofta2019-12-01 08:09

Efter Warfsholms konkursbesked i mitten av november väcktes mångas tankar om hur svårt det kan vara att få ekonomi och stabilitet i hotell- och restaurangverksamhet utanför Visby. 

En av dem som nyligen lämnat Visbys lite tryggare krogliv för att satsa utanför stan är Henrik Fredmark, som sedan i våras drivit, och sedan augusti äger Toftagården i Tofta tillsammans med Cecilia Werkelin. 

Hittills har de fått verksamheten att gå runt.

– Jag tycker att vi har haft en bra start, och det är alltid tacksamt att börja med en sommar. Hade man börjat i september hade man nog tvivlat, säger Henrik Fredmark.

För i september har de flesta av turisterna rest hem, även om några sommargotlänningar håller sig kvar en stund till. Men det är ändå då som lågsäsongspusslet börjar och man får anpassa verksamheten för att överleva.

– Kvällarna är det som blir tufft när det blir lågsäsong. Då är det i princip de som bor på orten som kan komma. Det är lite långt att åka från Visby bara för att äta middag, säger Henrik Fredmark.

Henrik drev restaurang Bolaget i Visby i tretton år tillsammans med Johan Strömberg och Eva Toivonen innan de sålde restaurangen i april i år. En stor skillnad han märkt mellan Visby och Tofta är möjligheten att erbjuda luncher under veckodagarna.

– Hösten är inte så rolig i Visby heller alla dagar. Men att köra vardagar går inte under lågsäsong här ute på landet. Och att ha luncher, det har man inte råd med. Om du har 30 lunchgäster och tar en hundring, då får du in 3 000 kronor. Med råvarukostnader på 25 procent och två personal i minst fyra timmar så hämtar man inte hem det även om man vill.

Vill man som krögare behålla personal året runt, men ändå överleva ekonomiskt, är balansen svår. I ett facebookinlägg om att driva krog på landet, efter Warfsholms konkurs, skrev Henrik bland annat: 

"Varje felbeslut som görs lågsäsong kostar kanske två eller tre lönsamma dagar på sommaren."

– För att kunna hålla en bas med personal så måste man ta alla möjligheter som finns, men man får inte vara dumdristig och köra när det inte har bärkraft, åtminstone inte under för långa perioder. Man vill ju göra tusen saker och önskar ju att man kunde göra allt på en gång, men det är en budget som inte fungerar, säger Henrik Fredmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!