Årets skörd har mer än tredubblats. Från 600 kilo, från deras första skörd förra året, till 2 200 kilo vindruvor.
– Under de första tre till fem åren efter jungfruskörden så ökar produktionsvolymerna ganska kraftigt, sedan når vinrankan sin kulmen där den ligger mellan 20 till 25 år innan den trappar ner. Efter 50 år producerar den inte längre, berättar Emma Serner som är vd för Långmyre vineri.
Hon och hennes partner Andrea Guerra startade vingården i Hamra 2018 och öppnade ett par år senare en produktionslokal i Burgsvik. Höstskörden har plockats i två etapper med hjälp av volontärer i bygden och nu är druvorna i en jäsningsprocess som kontrolleras dagligen. I de rostfria tankarna finns rödvinet "Hamra", med årgång 2020, och det vita vinet "Pinta" samt rosévinet "Come May" från 2021.
– Av rosé kommer vi kunna göra tio gånger så mycket som förra året och av det vita vinet kan vi göra 400 flaskor istället för 120, säger Emma Serner.
De första flaskorna av det röda vinet kan bli runt 200 flaskor och av rosévinet räknar hon med 2 000.
– Med så många flaskor rosé kommer vi kunna sälja på Systembolaget och restauranger här på ön. Och behålla ordentligt mycket för vinprovningar här också, säger hon.
Ännu är det turismen som har stått för inkomsterna, med rundvandringar på vingården, vinprovningar på lokala restauranger och visningar här i produktionshallen.
– Det är en ovärderlig del av den här näringen. I grunden är det ett jordbruk vi jobbar med och det är få jordbruk som kan få sina primära intäkter från besöksnäringen. Och det är det enda vi har kunnat ta betalt för, säger Emma Serner.
De har därmed kunnat täcka sina utgifter och hoppas på ökade intäkter med den kommande försäljningen.
– Nästa år kan vi gå plus. Nu har vi dessutom gjort de stora inköpen som krävs för att göra den här vinproduktionen. Nu är vi nästan plus- minus-noll.
Medgrundaren och delägaren Andrea Guerra hjälper även till med framställningen av Gutevins rosévin i Hablingbo. Deras vd Björn Jansson berättar att de har haft en rekordskörd på tio ton druvor i år på Näsudden, där de har 20-åriga vinstockar som är mer fullmogna.
– Det är bara vi två som är aktiva, kommersiella vinproducenter och vi är de enda som förädlar. Sedan finns det hobbyodlare på ön, säger Emma Serner som hoppas att det ska bli fler vingårdar här.
– Vi har jättefina förutsättningar på Gotland och olika förutsättningar på ön. Så det hade varit kul att utveckla det ännu mer. Det är inget som säger att vi inte kan bli som Skåne, som är en jättestor vindestination.
Själva tittar de på möjligheter att expandera i framtiden. Förutom att bygga ut vingården i anslutning till åkern i Hamra kikar de på platser i Burgsvik.
– Det är lite bördigare marker här så det är lite enklare, men också kallare på vintern och våren, berättar Emma Serner som har en visningsplätt med nya vinrankor precis utanför produktionslokalen.
De funderar på att odla vin längs kusten, någonstans mellan Fide och Burgsvik, eller längre söderut i Sundre.
– Det finns en otroligt vacker åkerplätt vid kustvägen till Hoburgen. Det skulle vara så vackert där i solnedgången, säger Emma Serner och tillägger:
– Men om vi ska bli större än vad vi är idag måste vi anställa och det har vi inte råd med. Vi måste komma upp i större volymer först.
Målet är 26 000 flaskor per år.