I somras gick det ut en enkät till boende på Storsudret och nu har 198 svar kommit in. Intresset är stort för att gå samman genom att köpa andelar i produktionen av förnyelsebar el.
– Då har vi räknat på hur mycket de behöver och det är ungefär så här stort, en hektar, säger Gittan Frejhagen och pekar ut ett område vid den gamla överväxta soptippen i Hamra.
Hon är initiativtagare till klimatnätverket Gretas gamlingar och blir nu ordförande i den nybildade föreningen Storsudrets solpark. Nästa steg är att lämna in en ansökan till det gotländska energibolaget.
– Nu när vi har bildat föreningen gör vi en ansökan till Geab om att bygga på den här platsen och så har vi ett alternativ till i Öja, säger hon och tillägger.
– Vi räknar med kanske tre år innan parken verkligen kan byggas, det finns en kö för att gå ut på elnätet. Sedan tar det nog inte så lång tid innan den är klar.
Förutom att ta reda på hur många som är intresserade har de också frågat om energiåtgången.
– Det är ganska mycket direktverkande el och luftvärmepumpar här, säger Gittan Frejhagen.
Åtgången beror också på när på året och hur mycket el som används. Bland enkätsvaren är ungefär 70 procent deltidsboende och 30 procent fastboende. De svarade också på varför de var intresserade av att producera och använda solenergi från en gemensam anläggning.
– Svaren är väldigt lika, säger Gittan Frejhagen och listar de fyra främsta anledningarna.
– Den största är ekonomin, men man vill också trygga tillgången till el och vara självförsörjande om det händer något. Som tredje var det klimatet och miljön och sedan att stötta bygden, sammanfattar hon.
Även om intresseanmälan inte är bindande och priset för andelarna inte är klar, tror Gittan Frejhagen att det kommer räcka för en energigemenskap.
– Alla som har anmält intresse kanske inte kommer att vara med, men fler kanske kommer vara med när det blir på riktigt, säger hon.
Även andra socknar på Sudret vill göra något liknande. Petra Schnell är initiativtagare till en arbetsgrupp för andelsägd solenergi i Eke, Havdhem, Hablingbo, Grötlingbo, Alva och Rone.
– Lite som i Hamra vill vi undersöka intresset i bygden. Vi ser möjligheten att samlas kring det här, säger Petra Schnell och planerar stormöten som kommer hållas med befolkningen efter jul.
Parallellt vill energibolaget Fortum bygga en storskalig solcellspark i Havdhem och förhoppningen är att kunna ha någon form av samverkan. En andelsägd variant planeras även på Östergarnslandet.