Hon vill skapa ett energisystem på Sudret

Gretas Gamlingar har de senaste åren ordnat föreläsningar och studiecirklar om klimatproblemen och dess lösningar. Nu vill initiativtagaren Gittan Frejhagen agera och bygga en solcellspark för Storsudret.

Gittan Frejhagen, initiativtagare till Gretas Gamlingar. ”Vi har haft jättemycket information om klimatförändringar, som vi måste göra något åt”, säger hon.

Gittan Frejhagen, initiativtagare till Gretas Gamlingar. ”Vi har haft jättemycket information om klimatförändringar, som vi måste göra något åt”, säger hon.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Storsudret2023-07-02 12:10

– Vi har verkligen pratat och satt oss in i allt och nu är det dags att göra. Det är det som Gretas Gamlingar vill och står för, säger Gittan Frejhagen.

Inspirerad av klimataktivisten Greta Thunberg startade hon ett eget klimatnätverk för fem år sedan, med bas på Storsudret.

– Sedan är det en arbetsgrupp lokalt som ska jobba med det här, säger Gittan Frejhagen och syftar på den nuvarande planen med en gemensam solcellspark.

Tanken är att invånare ska kunna gå ihop för att trygga elförsörjningen.

– En energigemenskap bygger på solceller men att man inte har det på sitt eget tak eller bakgård, utan man går samman och gör en större investering. Man behöver inte upphandla själv, eller ta ställning till vilken teknik. Och man kan samla solcellerna på en plats så att man inte behöver se dem i kulturlandskapet på samma sätt, säger Gittan Frejhagen och nämner den gamla soptippen som en lämplig plats.

undefined
Gittan Frejhagen, initiativtagare till Gretas Gamlingar. ”Vi har haft jättemycket information om klimatförändringar, som vi måste göra något åt”, säger hon.

Boende på Storsudret kommer att få en enkät i brevlådan, med en förfrågan om de skulle vara intresserade av att ingå i en andelsförening.

– Då kan man gå in med en andel, tio andelar eller tusen andelar och investera. Hemma använder du samma installation som du redan har, men när Geab ska fakturera drar de av det ekonomiska värdet för din andel i den gemensamma solproduktionen, förklarar Gittan Frejhagen.

Som konsument ser hon det som ett sätt att minska sina elkostnader.

– Du gör en investering som ger dig säkerhet, en lokalt producerad el och det kommer inte ge störningar på leveranser. Dels är det givetvis så att det blir billigare och dels kan vi använda en bättre teknik för att man går samman.

Liknande planer har länge funnits i Östergarn.

– De har jobbat i flera år, men de har haft stora ambitioner och velat ha med vätgas och velat lägga solceller på en gödseldamm. Men efter förra sommaren bestämde de sig för att göra något enklare. De är inte framme än utan förhandlar med Geab, så jag följer hur det går, säger Gittan Frejhagen.

undefined
Gittan Frejhagen sitter i en arbetsgrupp tillsammans med andra engagerade personer i Öja, Vamlingbo, Hamra, Sundre och Fide, för att skapa en energigemenskap.Vi kan faktiskt bli ledande, i att här nere finns det en modern, stabil och ekonomiskt intressant energiförsöjning”, säger hon

Förhoppningen är att ett förnybart energisystem även är en del i det lokala klimatarbetet.

– Vi ska utmärka oss för att vi verkligen bidrar till klimatet och att vi blir kända för det. Jag tror att det har ett stort värde, både för de som bor här och bidrar till det som är bra för klimatet, men också för att vara attraktiv för att få fler att flytta hit och vara en levande landsbygd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!