Knuttarna som brinner för utsatta barn

De bär skinnväst och kör motorcyklar eller jenkare, men brinner mest för de svagaste i samhället. På lördag öppnas dörrarna till Dacas nya lokal där utsatta barn och unga kan vistas i en skyddad miljö.

Carina och Tobin brinner för ungdomarna.

Carina och Tobin brinner för ungdomarna.

Foto: Malin Stenström

Hårda på utsidan (GA)2019-01-31 18:03

Bokhyllor, nya gardiner och en massa andra prylar ska in i Dacas nya lokal på Gråbo i Visby. Daca står för ”Drivers against child abuse” och är en rikstäckande motorförening vars medlemmars främsta uppgift är att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Klädd i svart skinnväst med klassiska motorcykelmärken öppnar Christer ”Hinken” Eskelin dörren till den nya lokalen som invigs på lördag. Lokalen har de fått tillgång till genom bostadsbolaget Kuststaden.

– De sponsrar oss med lokalen, de är skitsjyssta, säger Hinken som är president för Daca på Gotland.

LÄS MER: "Hinken" årets medmänniska på hjälte-galan

Några dagar i veckan kommer föreningen att hålla öppet för utsatta barn- och ungdomar samt anhöriga vuxna som kan träffas och umgås i en trygg miljö.

Här inne finns snickarverkstad, spelrum, mysrum med kuddar och filmer och ett kök där det finns möjlighet att laga mat och baka.

– Hinken är jättebra på att baka muffins, säger Carina ”Sessaloo” Eskelin, vice president för Daca på Gotland.

Även hon har en svart MC-väst på sig. Hon ser liksom Hinken hård ut men egentligen är de vardagshjältar med stora hjärtan.

– Vi är stora nallebjörnar men det behöver inte de som är dumma veta, säger Hinken.

Daca har 100 medlemmar i Sverige varav fyra på Gotland. Kraven är hårda och ingen av medlemmarna får vara kriminella och medlemmarna kollas därför upp varje år mot polisens belastningsregister.

– Vi är inga torpeder. Folk får inte tro att vi är gangsters, vi finns bara här för att stötta barnen, säger Carina.

Daca på Gotland har just nu fyra barn eller så kallade skyddslingar som de stöder. Anledningen till att barnen behöver stöd kan vara att de mobbas i skolan eller utsätts för våld och övergrepp.

För att bli skyddsling krävs att en ansökan om hjälp görs via föreningens hemsida. I föreningen finns ett team av specialister som tar hand om alla ansökningar och avgör om barnet kan bli en skyddsling eller om det är någon annan instans som kan ge barnet bättre hjälp.

Många av klubbens medlemmar har egen erfarenhet av att vara utsatta.

– De flesta har varit utsatta och vi vet själva hur det kan vara att vara exempelvis utfryst. Vi gör allt vi kan för att de här barnen ska slippa vara med om samma sak, säger Simon ”Tobin” Berggren som är ny och därför ännu inte en ordinarie medlem.

Mer om Daca

Daca står för Drivers aganist child abuse och är en rikstäckande motorförening. De har som huvudsaklig uppgift att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Daca har totalt cirka 100 medlemmar i Sverige varav fyra tillhör Gotlandssektionen.

Daca vänder sig till MC-förare och bilburna med amerikanska bilar eller hot rod-fordon.

Alla medlemmarna är kontrollerade mot belastningsregistret hos polisen och innan någon får ta steget till fullvärdig medlem måste man gå igenom en prövotid med en fadder. Tiden kan variera beroende på person, region eller speciella färdigheter.

I föreningen finns team av specialister som tar hand om inkommande ärenden. Då föreningen inte har möjlighet att hjälpa till, slussas behövande till rätt extern instans.

Källa: www.daca.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!