En utredning pågår kring de nedsågade lindarna på Storgatan i Hemse. Eftersom de anses vara bevismaterial har platsen där de nu finns hemlighållits av entreprenören som tog ner dem, på uppdrag av Trafikverket. Men enligt ett mejl, som GA tagit del av, från Trafikverket till länsstyrelsen mättes stockarna i veckan för att "rensa ur högen med träd och sortera upp dem och dokumentera" och en handfull av dem ska ha varit grövre än 20 centimeter – gränsen för biotopskydd.
Det kom också Region Gotlands expert på träd, landskapsingenjör Johan Arvidsson, fram till när han mätte stubbarna på Storgatan i onsdags.
– Jag tycker att det är klockrent att det är biotopskydd. Jag hoppas att länsstyrelsen går vidare och jag utgår från att det blir en anmälan och polisutredning på det här. Länsstyrelsen brukar vara tuffa annars, säger han.
Johan Arvidsson poängterar att regionen inte har något ansvar, eftersom både beslut om fällning och träd är Trafikverkets. Men efter att ha jobbat 30 år med träd, bland annat i kyrkogårdsmiljöer, reagerar han på vad som hänt och har också yttrat sig till länsstyrelsen.
– En gata utan träd är en gata utan årstider, säger han och stöder det starka engagemang som finns hos de boende i Hemse:
– Jag tycker att det är otroligt sunt att Hemseborna har reagerat så här hårt. Jag tycker att det är jättebra.
Kravet i Hemse är återplantering, av träd i likvärdig storlek som de lindar som fälldes. Det kravet stöds av Johan Arvidsson.
– Jag tycker absolut att man ska sätta nya träd, det är viktigt för samhället. Det finns hyfsat stora träd på plantskolor, men de kostar därefter, säger han.
Lindar med stamomfång på 35 centimeter kostar ungefär 30 000 kronor styck. Till det kommer kostnader för grävarbeten och personal.
Johan Arvidsson föreslår att man då ska välja en smalkronig lind som blir hög utan att skugga lika mycket. Av det som hänt menar han att de inblandade har lärt sig en del:
– Det är otroligt viktigt med information till allmänheten. Hade man haft kommunikation och dialog gissar jag att det här hade stoppats.
Trafikverkets projektledare Bob Kolmodin håller med.
– Det finns mycket vi kan utvärdera och göra bättre, även om vi inte gjort något sakfel.
Han vill inte uttala sig om innehållet i den rapport som skickas till länsstyrelsen, men utesluter inte en återplantering – om länsstyrelsen skulle komma med ett föreläggande.