De mättar Sudrets magar med diplomerad rulle

På Hemsegrillen löser man världens alla problem över en hamburgare. I flera decennier har gatuköket på Hemse fungerat som en social inrättning med senap och ketchup.

Systrarna Evelina och Emelie Österman blev kollegor när föräldrarna Susanne Österman och Stefan Karlsson gick och blev med korvmoj.

Systrarna Evelina och Emelie Österman blev kollegor när föräldrarna Susanne Österman och Stefan Karlsson gick och blev med korvmoj.

Foto: Malin Stenström

Hemse2022-06-13 12:05

För fem år sedan var Stefan Karlsson på väg till ett byggmöte i Visby när han svängde in till Jacobs grill i Hemse för att köpa två varmkorv.

– Lennart (Jacobsson, som drev grillen då) sa att jag såg sliten ut, och det var jag. Så jag sa åt honom att han kunde höra av sig när han ville sälja grillen, säger Stefan Karlsson.

Ett par veckor senare ringde telefonen och affären var i hamn. Men idén om köpet föddes långt innan den där dagen, när Stefan stillade hungern med ett par korvar. Hans fru, Susanne Österman, var stamkund och hade i många år sagt att hon ville köpa grillen en vacker dag.

– Det har vi andra fått lida för, skämtar dottern Emma Österman.

undefined
Hemsegrillen är godkänd av föreningen Tunnbrödsrullens vänner, vilket innebär att de kan sålla sig till skaran av landets tio vassaste kök på tunnbrödsrullar.

Snart var hela familjen indragen i grillen. Stefan minskade på uppdragen som grävmaskinist samtidigt som Susanne slutade som undersköterska på psykiatrin och Emelie sa upp sig från jobbet på Ö&B. Ett par år senare anslöt systern Evelina Österman till familjeföretaget och lämnade därmed arbetet på förlossningen.

Hur är det att jobba med familjen?

– Skitkul ibland, skitjobbigt ibland. Jag kan liksom inte ringa till min chef och klaga på en kollega, säger Evelina.

– Ja, det är speciellt. Men vi är väldigt tajta. Vi fyra är som bästa kompisar, säger Emelie.

undefined
Systrarna Evelina och Emelie Österman driver Hemsegrillen tillsammans med föräldrarna Susanne Österman och Stefan Karlsson. Utöver dem har grillen en anställd. I sommar utökar de med två sommaranställda, varav en är Evelinas äldsta dotter.

Ofta behöver de inte ens prata med varandra – de vet exakt vad den andra pysslar med. Evelina föredrar att arbeta i bakgrunden, där hon vänder burgare för glatta livet.

Hur många vänder ni på ett år?

– Oj! Det är kopiöst många, det går inte att räkna.

Även om hamburgarna går åt som smör i solsken är Evelina mest stolt över deras tunnbrödsrulle. På väggen hänger två diplom från Tunnbrödsrullens vänner, vilket innebär att de kan sälla sig till skaran av landets tio vassaste gatukök i just den klassen.

– Så det sätter lite press, säger Evelina.

undefined
Hemsegrillens ess i rockärmen: tunnbrödsrullen.

Emelie i sin tur står helst i kassan och tar emot beställningar.

– Jag tycker om att snacka med folk. Mamma brukar säga att vi är en social inrättning, vissa kommer hit bara för att prata.

Visst har gatuköket intill Storgatan blivit lite av en institution. På 1990-talet var det systrarna Sterner som försåg Sudrets hungriga själar med korv och burgare. Då var kiosken röd och svart och hälften så stor, och stod på grusplanen strax öster om den stora parkeringen vid Coop Hemse. För knappt 20 år sedan köptes korvmojen av Lennart Jacobsson, som lät bygga ut fastigheten och flytta den till den norra delen av parkeringen. Ett tag stod grillen även bakom biblioteket, bredvid Coop. När regionen sålde parkeringen för några år sedan, till ett bolag som planerar att bygga hyresrätter där, flyttades kiosken till samma plätt där allting startade för decennier sedan.

– Så den har roterat runt parkeringen, konstaterar Emelie och säger att hon ofta möter nostalgiska kunder som delar med sig av sina minnen från grillen.

undefined
Gatuköket har gjort en turné runt parkeringen intill Coop i Hemse, och är nu placerat där det stod vid starten när systrarna Sterner krängde korv på 1990-talet.

Nu känner även familjen Karlsson-Österman att de kommit till vägs ände med gatuköket. Faktum är att den legat ute till försäljning i drygt två år.

– Vi väntar på rätt köpare, det är inte lätt men vi har inte bråttom. Det finns tillräckligt med pizzerior, om vi säger så, säger Stefan.

När han ska summera sina fem år som korvgubbe gör han det med stolthet.

– Vi har ökat omsättningen med 1,2 miljoner kronor på fem år. Så något rätt måste vi ha gjort.

Nu väntar nya, spännande projekt, hintar Stefan. Men exakt vad de ska hitta på vill han inte avslöja, än.

Tunnbrödsrullen

Tunnbrödsrullen med korv och potatismos sägs ha uppfunnits i mitten av 1960-talet av Elov "Loffe" Bråtfors på torget i Stuvsta i Stockholm.

"Jajamen. Jag var först med tunnbrödsrulle med mos och korv. Den finns ju överallt i dag. Men räksallad och allt påhitt kom senare. På klassiskt vis ska den servas med bostongurka", sade Elov "Loffe" Bråtfors till tidningen Mitti år 2016.

Enligt Tunnbrödsrullens vänner finns Sveriges godaste på Brogrillen i Bro, Stockholm.

Den 14 maj firas tunnbrödsrullens dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!