Sommaren 2021 utsågs Hemse till ”Sveriges hungrigaste ort” i en text av GT-krönikören Bison. Krönikan tog avstamp i en kommentar av Björn Björnskär på Facebook: ”Ännu ett matställe har öppnat på Hemse. Därmed finns tolv ställen där det går att äta/dricka något. Finns någon ort i landet med samma befolkningsunderlag som har lika många?”
Nej, det råder inte direkt restaurangbrist i denna tätort – men det har varit si och så med kontinuiteten. De senaste åren har en rad krogar på Hemse slagit igen eller bytt ägare.
Det var något Micke Hanna – som äger fastigheten där det klassiska haket Redners låg inrymt – till slut tröttnade på.
– Hyresgästerna har kommit och gått i de här lokalerna, drivit det något år, sen försvunnit vidare. Han blev less på det, så när den senaste krögaren hoppade av kollade han med mig: ”Kan inte du driva det?” Jag tänkte på saken och svarade: ”Jo, om du fixar till lokalerna”, säger Christian Hanna, krögare med mångårig erfarenhet och bror till Micke Hanna.
Ett par dagar före Hemse torgdag smygöppnande den nya restaurangen.
– Vi är egentligen inte helt klara, men vi tänkte att det är bra att synas på torgdagen, så att alla vet att vi är på gång, säger Christian Hanna när vi träffas i de nya lokalerna.
Namnet, Bank o Mat, kommer sig av att man slagit ner väggen till det nedlagda Swedbankkontoret intill, och därmed dubblerat sin yta.
Christian Hanna slår sig ner i en Chesterfieldfåtölj och blickar bort mot den nya bardisken.
– Tanken är att det här ska bli Hemsebornas förlängda vardagsrum. Det där finns ju inte riktigt på Hemse i dagsläget. Här är det mycket lunch, pizza och avhämtning, men vill man bara sätta sig ner ett tag, ta ett glas vin, en kaffe, kanske äta en bit mat eller ha en helkväll med middag, då har man ingenstans att ta vägen, säger han.
Större lokaler ger större möjligheter, framhåller Christian Hanna.
– Tack var det kan vi satsa på lite olika aktiviteter och evenemang. Kanske något musikquiz, eller karaoke, musik, nån trubadur. Vi tänker att man också kan ha temakvällar i restaurangen då och då, till exempel spansk, grekisk eller libanesisk mat.
Pizzorna kommer man att behålla, liksom husmanskosten på lunchen. Kvällsmenyn är än så länge inte huggen i sten, men enligt Christian Hanna kommer upplägget att skilja sig lite från tidigare regim.
– Jag tänker att det är bättre att ha färre rätter, göra dem riktigt bra och rotera än att ha en pizza- och à la carte-meny med 60 rätter. Så planen är att vi ska experimentera oss fram nu. Testa någon rätt åt gången, se hur de landar och utifrån det sätta ihop en meny.
Christian Hanna återkommer ständigt till det där, att formerna får uppstå efter hand och i samspel med ortsbefolkningens önskemål. Längre fram har man för avsikt att ge uteplatsen och övervåningen en ansiktslyftning.
– Idéer är det ingen brist på. Övervåningen funderar vi till exempel på att göra om till en barnavdelning som kan användas vid födelsedagar och annat firande.
Då kommer ni låta detta ta tid? Som du var inne på själv brukar restaurangsatsningar på Hemse bli kortvariga.
– Ja, det här är en långsiktig satsning. Vi är medvetna om att det kan bli tufft i början, men vi kommer inte att ge upp vid första motgång. Och jag är en sån som gillar utmaningar. Går det för lätt blir det helt enkelt inte kul, säger Christian Hanna.