Med hjärta för hantverk – och Hemse – i 120 år

Under fyra generationer har Bagarns samlat, utfodrat och anställt Hemsebor i alla åldrar. Nyligen firade det anrika bageriet och kaféet 120 år.

120 år. I ur och skur har Bagarns tillgodosett Hemsebornas behov av bakverk, kaffebröd och smörgåsar.

120 år. I ur och skur har Bagarns tillgodosett Hemsebornas behov av bakverk, kaffebröd och smörgåsar.

Foto: Felix Wedjesjö

Hemse2023-06-03 10:15

– Jag kontaktade Länsarkivet för att få det helt rätt. Då kunde de hitta att Wiktor ska ha startat bageriet den 18 maj 1903, säger Rebecca Jonasson.

Tillsammans med sin man Roger och svärmor Hedy sitter hon vid ett av borden där fönstren vetter ut mot Storgatan i Hemse. De fyller i varandras minnen när de berättar historien om bageriet och kaféet som har funnits i Hemse i 120 år. Den Wiktor som Rebecca talar om hette också Jonasson i efternamn, och var den som lade grunden till verksamheten.

– Det kanske finns några lantbruk som har drivits av samma familj längre än så. Men annars tror jag att vi kan vara det äldsta familjeföretaget på Gotland, säger Roger Jonasson.

undefined
Tove Nilsson är född och uppvuxen i Hemse, men drev i tolv år ett eget bageri i Malmö. 2004 var hon tillbaka i hemorten och fick jobb på Bagarns. ”Det är tack vare Tove jag kan vara ledig en dag i veckan – jag vet att hon klarar av allting här”, säger Roger Jonasson.

Som barnbarnsbarn till Wiktor tog han och systern Helené för några år sedan över både driften och större delen av ägandet från sina föräldrar. Helené arbetar som socionom i Stockholm och sköter framför allt företagets pappersarbete, men kommer med jämna mellanrum också ner och hjälper till på plats.

Mamma Hedy är numera pensionär, medan pappa Kenneth – känd som just ”Bagarn” – gick bort våren 2017, efter en lång tids sjukdom. Han blev 65 år.

– Efter att han hade fyllt 40 var han sjuk mer eller mindre hela tiden. Han bytte klaffarna i hjärtat och hade diabetes, men jobbade på lika hårt ändå, säger Roger.

undefined
Hedy Jonasson tillsammans med Kenneth, som gick bort 2017. Genom åren gav han mycket stöttning och sponsring till den gotländska idrottsrörelsen. Ett engagemang som bland annat ledde till att han 2002 utsågs till ”Årets Idrottspersonlighet” av Gotlands Idrottsförbund och P4 Gotland.

Parallellt med driften av Bagarns körde Kenneth också taxi. Samtidigt arbetade Hedy även med att leverera smörgåsar och fika till begravningar runt om på Gotland.

– Det var också ett hårt arbete. Att duka, bära tungt och planera allting, berättar hon.

undefined
I samband med 120-årsjubileet pryddes väggarna på Bagarns med bilder från åren som har gått.

Wiktor och Alma. Harry och Inga. Kenneth och Hedy. Roger och Rebecca. De fyra generationerna bagare i familjen Jonasson har alltid haft sina makar att dela slitet med. För Rebecca började resan in i familjeföretaget med en praktikplats på gymnasiet.

– Jag pluggade bageri- och konditoriprogrammet och var här i fyra veckor. Redan då blev jag och Roger lite förtjusta i varandra. Det rann ut i sanden först, men några månader senare skrev jag ett brev till honom och så började vi träffas, säger Rebecca, som strax därefter också fick jobb på Bagarns.

undefined
120 år. I ur och skur har Bagarns tillgodosett Hemsebornas behov av bakverk, kaffebröd och smörgåsar.

De flyttade ihop, skaffade barn och gifte sig. Dottern Elize och sonen Liam är nu åtta respektive tolv år gamla. Och precis som med alla långlivade familjeföretag hänger såklart en fråga i luften.

Vill ni att någon av dem tar över verksamheten en dag?

– Jag hoppas att vi ska kunna finnas kvar i samma anda i framtiden också. Vi är bra på det vi gör och upprätthåller ett hantverk. Här kommer vi nog aldrig att ha bake off och kaffedrinkar, säger Rebecca leende och fortsätter:

– Men vi vill ju också uppmuntra barnen till att resa, studera och göra andra saker. Och om de sen faktiskt vill ta över så kanske det kan bli läge att bekosta en ordentlig bagarutbildning.

undefined
Boel Tetens och Lisa Ahlgren-Östervall tillsammans med sonen Wilhelm respektive dottern Molly. De går på babysim på Hemsebadet varje torsdag och har gjort det till en tradition att därefter besöka Bagarns.

Under lågsäsongen har företaget en handfull anställda. Den gruppen växer emellertid betydligt på sommaren.

– Vi brukar ha 10–12 varje sommar och det är jätteroligt. Jag älskar att se hur de utvecklas och växer tillsammans. Tänk hur många ungdomar vi har sysselsatt genom åren, säger Rebecca.

Med det sagt har nog ändå majoriteten av Hemseborna en annan relation till sitt anrika kafé. Den som mötesplats och stabil leverantör av godsaker. 

Känner ni själva att ni har en viktig roll som mötesplats?

– Ja, vi har nog blivit viktigare och viktigare. Förr bestod kunderna framför allt av folk med pengar. Men det ändrade Kenneth på. Han ville att alla skulle ha råd att komma hit, säger Hedy.

undefined
21-åriga Mikaela Vahlby fick först sommarjobb på Bagarns, sedan blev hon kvar. ”Jag var väldigt osäker när jag började här och har växt jättemycket genom jobbet. Jag har blivit mer social och vågar ta för mig”, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!