Sista postkontoret utanför Visby läggs ner

Efter sommaren stänger Postnord sitt kontor på Hemse – det sista utanför Visby. "Många upplever detta som en väldigt jobbigt", säger Seko-ombudet Petter Funkquist.

Postkontoret i Hemse är det sista utanför Visby, men till hösten flyttar verksamheten och personalen till Visby.

Postkontoret i Hemse är det sista utanför Visby, men till hösten flyttar verksamheten och personalen till Visby.

Foto: Jakob Hallingberg Romin

Hemse2024-04-11 10:05

För inte så länge sedan fanns det postkontor i de flesta av Gotlands tätorter. Sedan kom internet – och ett efter ett har de bommat igen. År 2020 var det Slite, nu har turen kommit till Hemse.

Vid månadsskiftet september/oktober flyttas verksamheten och hela personalstyrkan till Visby och lokalerna på Skarphäll, som därmed blir Postnords enda kontor på Gotland.

– Det handlar i grund och botten om de sjunkande volymerna som vi sett över lång tid. Vi får större och större områden att köra över och det blir mindre och mindre post. Stora delar av året går lastbilarna nästan tomma. Sommaren, när fritidshusen tillkommer, blir så klart en utmaning, men enligt alla prognoser kommer postmängderna att fortsätta minska, säger Torbjörn Helmersson, lokal distributionschef för affärsområde brev på Postnord.

undefined
Enligt Torbjörn Helmersson kommer förändring knappt att bli märkbar för Postnords kunder. "Vi har gjort kartläggningar."

Hemsekontoret har varit bas för utdelningen på södra och delar av mellersta Gotland. På adressen har man även haft ett så kallat företagscenter, dit man kunnat vända sig för att lämna in försändelser.

Enligt Torbjörn Helmersson kommer kunderna knappt märka av förändringen.

– Det här har ju legat i planerna under flera år och vi har gjort kartläggningar, bland annat av hur många som lämnar in på företagscentret. Och det är oerhört få. Det mesta kan ju göra digitalt eller via våra ombud i dag, säger han.

Men det blir mer tid i bilen för brevbärarna ...

– Inte för alla. Klinte och Sanda har ju ingått i Hemseslingan, och där är avståndet ungefär detsamma om man utgår från Visby. Men visst, på det stora hela taget blir det så. Sedan får man komma ihåg att det är nästan lika långa avstånd norröver, där vi delar ut från Visby sedan Slitekontoret försvann.

Men vad säger facket? Ingen tvingas alltså gå, men enligt Petter Funkquist, ombud på Seko, valde en anställd att säga upp sig på stående fot när beskedet kom.

– Många upplever detta som väldigt jobbigt. Personer som haft 40 minuter restid till och från jobbet varje dag får plötsligt 2,5 timme. Så förstår vi inte riktigt miljötänket i det här. Det blir mycket bilåkande nu, säger han.

Arbetsgivaren hänvisar till minskande postmängder. Vad säger ni om det?

– Att det är mindre att dela ut nu för tiden stämmer så klart. Men ändå undrar vi om man inte hade kunnat göra detta på något annat vis, till exempel att posten sorteras i stan, körs ut till oss och sedan fördelas på bilar som står här, säger Petter Funkquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!