Tusentals drabbade när tandläkaren slår igen

På ett halvår har två privata tandläkarmottagningar slagit igen på södra Gotland. En som får ta smällen är Folktandvården i Hemse. ”Det är pressat.”

Sandra Sandström-Lapukins, enhetschef vid Folktandvården i Hemse, vittnar om att det blivit ett högre tryck på hela öns Folktanvård sedan två privata mottagningar slagit igen.

Sandra Sandström-Lapukins, enhetschef vid Folktandvården i Hemse, vittnar om att det blivit ett högre tryck på hela öns Folktanvård sedan två privata mottagningar slagit igen.

Foto: Mari Muldin Vestberg/Dennis Pettersson

Hemse2022-11-10 11:50

Förra året aviserade tandläkarmottagningen i Burgsvik som betjänade över 1 200 patienter, att den skulle stängas.

Och för drygt en månad sedan försvann även praktiken vid Tandvårdshuset i Hemse, som hade kring 1 700 listade patienter. Den har drivits i Praktikertjänsts regi av en tandläkare och två anställda tandsköterskor.

– Kliniken stänger av personliga skäl. Tandläkaren som drivit den är sjukskriven och kommer sedan att gå i pension i början av nästa år. Vi har inte lyckats hitta en ersättare till att driva mottagningen vidare, säger Erik Magni, presschef på Praktikertjänst AB.

Personalen själv har avböjt att kommentera stängningen.

– Vi hade gärna hittat en ersättare, men det är svårt att hitta tandläkare på Gotland och utanför de större städerna, säger Erik Magni.

De berörda patienterna har alla fått ett brev utskickat med information om vart de kan vända sig.

– Vi har hänvisat till Praktikertjänsts övriga tandläkarmottagningar, och då är det Visby som gäller, där vi har fyra mottagningar i dag.

undefined
Tandvårdshuset i Hemse som drivits i Praktikertjänsts regi har stängt sin verksamhet sedan drygt en månad tillbaka.

Men alla kanske inte kan ta sig till Visby. Att så många patienter på södra Gotland på kort tid tvingats vända sig till andra mottagningar märks tydligt hos Folktandvården i Hemse.

– Det är pressat och många patienter som hört av sig och velat lista sig. Vi sätter upp patienterna på kö, men för en vanlig undersökning får man räkna med att kötiden är flera år, säger enhetschef Sandra Sandström-Lapukins.

Suderbornas behov märks även på övriga Folktandvården på ön.

– Vår jour i Visby har också märkt ett ökat tryck. Inte nog med att Burgsviks och Hemses privatmottagningar stängt, det är ju också en stark inflyttning till Gotland och många äldre personer som vistas på ön stora delar av året, vilket påverkar oss.

undefined
Folktandvården i Hemse upplever ett betydligt högre tryck sedan två privata tandvårdsmottagningar slagit igen på Sudret.

En väntetid på flera år är redan det normala inom hela Folktandvården på Gotland. Konsekvensen blir att akuta tandvårdsfall prioriteras och personer som inte bedöms vara i någon form av riskgrupp för tandsjukdomar får vänta.

– Vi prioriterar barn och så kallade TVE-patienter, personer som inte kan ta ansvar för sin egen tandhälsa eller bor på någon typ av vårdinrättning, säger Sandra Sandström-Lapukins.

På hennes mottagning var det redan innan Burgsviks stängning begränsat med telefontider, vilket märks genom att en del av de som ringer är irriterade.

– Det är folk som hör av sig varje dag för att sätta upp sig på kö, och så har det varit under ganska lång tid, ända sedan Burgsvik stängde i våras. Några få blir upprörda över den långa väntetiden men de flesta visar stor förståelse.

Även om det har varit svårt att rekrytera tandläkare till Gotland, och främst till landsbygden, ser man nu en ljusning i Hemse.

– Vi har saknat en tandläkare på kliniken sedan nästan 1,5 år. Men vi har en annons ute och har fått flera sökande, varav ett par är intressanta. Processen är inte färdig än, men förhoppningen är att vi ska bli fler, säger Sandra Sandström-Lapukins.

Tandläkaren Jonas Boberg vid privata kliniken Wisby Tandvård sammanfattade i en intervju för drygt en månad sedan hur det blivit svårare att hinna ta hand om de gotländska patienterna.

– När jag började arbeta på ön var vi 35 allmäntandläkare, nu är vi 30 men befolkningen har ökat till cirka 61 000. Ekvationen går inte ihop när en tandläkare oftast klarar av att hantera runt 1 500 patienter per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!